Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Niemand won meer World Cups dan Lindsey Vonn, maar toch wil de 32-jarige Amerikaans nóg grenzen verleggen. Ondanks een bijna eindeloze lijst van blessures.

Op de Spelen in Vancouver (2010) raasde Lindsey Vonn naar beneden en pakte goud op de afdaling, op de Super G moest ze tevreden zijn met een bronzen medaille. Vier jaar erna zou ze beter doen, beloofde de toen 25-jarige blondine, maar in de aanloop naar Sotsji ging ze opnieuw door haar rechterknie, die in 2007 al geopereerd was, én liep ze een breuk aan het scheenbeen op.

In november 2016 leek haar carrière voorgoed voorbij, toen ze op training het opperarmbeen brak en na de operatie geen gevoel in haar rechterhand meer had. ‘Ik vroeg de dokter of dat de bedoeling was. ‘Neen’, antwoordde hij. Een shock! Ik heb zelden schrik en had al heel wat operaties ondergaan, maar dat was de eerste keer dat ik dacht dat mijn carrière voorbij was’, vertelde ze onlangs aan People, waarin ze haar toekomstplannen ontvouwde.

Sinds juni, toen ze voor het eerst pijnvrij op de latten stond, is haar vizier gericht op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang (februari 2018). ‘Acht jaar na mijn laatste Spelen, maar omdat ik zo veel heb meegemaakt, was ik nog nooit zo gemotiveerd als nu. In Zuid-Korea wil ik er alle frustraties en ontgoochelingen uitgooien. En vooral: genieten. Ik kan me echt niet meer herinneren hoe ik me voelde toen ik in Vancouver goud won en in 2015 het record van Annemarie Moser-Pröll (62 World Cups, nvdr) verbeterde. Alles leek vanzelfsprekend.’

Nog zeker twee volledige seizoenen, beloofde ze, waarin de Spelen het hoofddoel worden, maar ze heeft nóg een onvervulde droom: tegen de mannen skiën. Vorige week boog de internationale skifederatie zich over haar vraag, volgend jaar in mei weet de Amerikaanse of ze in Lake Louise – waar ze 14 van de 39 wereldbekers won – met haar mannelijke collega’s mag afdalen. ‘Als ik met hen samen mag trainen, waarom zou ik dat niet mogen racen tegen hen?’

CHRIS TETAERT