Het Belgische voetbal heeft het moeilijk. Stilaan dringt dat ook door tot de politici. Vorige week woensdag mocht een tiental sportleiders in een parlementscommissie komen vertellen wat zij van de politiek verwachten. Voor het voetbal waren KBVB-voorzitter Jan Peeters en RC Genkvoorzitter Jos Vaessen uitgenodigd.

Dat zette vooraf kwaad bloed bij Herman Wijnants, een van de stuwende krachten achter het grote jeugdplan van de profligawerkgroep onder leiding van Michel Preud’homme. Dan luistert de politiek eens naar het voetbal, nodigt ze met Vaessen iemand uit die amper opdaagt op vergaderingen van de profclubs. Niet representatief dus, vond Wijnants. Toen hij op zondag in De Zevende Dag ook nog eens Ivo Belet (CD&V) en Jean-Marie Dedecker (VLD) ongenuanceerd zag inhakken op het voetbal, was voor hem de maat vol. Binnen de kortste keren hing Wijnants bij Belet en diens partijgenoot en commissielid Dirk Claes aan de lijn. Resultaat : dinsdagavond, nog vóór het debat in de Kamer, zaten beide politici al in Westerlo bij Wijnants en Preu- d’homme aan tafel. Een reactie sneller dan snel, waar Wijnants een goed gevoel aan overhield : “Zij willen een constructief gesprek met alle betrokkenen, maar wisten maar de helft van waar wij mee bezig zijn. Ik heb hen ons hele programma gegeven.”

Bedoeling is dat het tot een ontmoeting komt tussen de werkgroep en de partijvoorzitters. Claes stelde al voor om het minimumloon voor niet-EU-spelers fors op te trekken. Hij rekende uit dat in het afgelopen kampioenschap slechts 25 procent Belgische spelers aan de aftrap verscheen. “Op basis van dergelijke vaststellingen hebben wij een aantal voorstellen neergelegd. Maar wij hebben er geen enkel probleem mee dat de sport zelf met voorstellen komt.”

Van Jan Peeters zijn die alvast niet gekomen woensdag. “Een heel goeie erevoorzitter,” was de indruk van de politici, “maar daar stopt het bij. Laat die man lintjes knippen. Na twee minuten en wat algemeenheden was hij uitgepraat. Jos Vaessen heeft hem zonder meer overtroefd. Die had op elke vraag een punctueel antwoord voorbereid.”

Over fiscale tarieven ging het, over een vrijwilligersstatuut en satellietclubs, over jeugdcontracten en zwart geld. Voor het reces nog pakt de kamercommissie dit normaal weer op. Tegen dan weet ook de werkgroep-Preu- d’homme waar hij aan toe is. Goed ziet het er niet uit. De clubs van tweede en derde klasse vrezen de scheiding tussen betaald en amateurvoetbal en houden liever vast aan het nefaste transfersysteem boven een systeem dat kwaliteitsvolle jeugdopleidingen beloont. En geen bondsvoorzitter die het voor het evenwichtige plan opneemt. Voor sporteconoom Trudo Dejonghe is er maar één oplossing : voetbalbond ontmantelen en van nul weer opbouwen. Dejonghe was óók uitgenodigd vorige week in de Kamer.

“Voor de voetbalbond lijkt het vijf voor twaalf,” zegt Dirk Claes, “voor ons is het vijf óver twaalf. En Trudo Dejonghe, die is nóg kritischer.”

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content