Loch Ness

FRANÇOIS COLIN

De Pro League buigt zich vandaag over de competitieformule. De kans is klein dat er een meerderheid gevonden wordt om wat dan ook te veranderen, maar de huidige play-offs gaan straks onverbiddelijk op de schop. Alleen lijken de alternatieven niet meteen een grote vooruitgang.

KAA Gent, KRC Genk en KV Oostende zweren nog steeds bij het huidige format en de positie van Charleroi en Anderlecht is niet helemaal duidelijk. Al de andere clubs lijken het na tien seizoenen helemaal gehad te hebben met dit opzet.

Play-off 1 is fantastisch voor voetbaljournalisten, die gedurende twee maanden bijna elke dag (gratis) een topwedstrijd kunnen bijwonen. De competitie is tot nader order echter niet bedoeld om de pers maar de supporters te vermaken en het voetbal op en naast het veld te verbeteren.

Helaas, 1B is een hel, play-off 2 een martelgang en play-off 3, heeft iemand daar nog iets van vernomen? Een format die een ramp is voor driekwart van de profclubs moet zo snel mogelijk worden afgevoerd.

De clubs hebben ook de financiële balans opgemaakt. De reguliere competitie boet in aan belangstelling, play-off 2 lokt minder toeschouwers dan wedstrijden in Eerste Amateurs en ook play-off 1 was dit seizoen voor verscheidene clubs een tegenvaller. KAA Gent en Anderlecht zagen hun stadion zelden of nooit vollopen.

Dat heeft te maken met de mindere resultaten, maar nogmaals werd aangetoond dat de halvering van de punten vooral een kunstmatige spanning creëert. Acht van de tien play-offs werden gewonnen door de nummer één van de reguliere competitie. Het enige wat de voorbije weken veranderde, is dat Anderlecht en Antwerp stuivertje wisselden.

Een aantal kleinere clubs paaide zichzelf lang met het idee dat ze kans maakten om play-off 1 te halen. Eén team viel altijd in de prijzen en geregeld liet één van de vijf topclubs het afweten. De opmars van Antwerp, met zijn nieuwe tribune, financiële macht en geweldige achterban zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de kleintjes hun dromen definitief kunnen opbergen. De G5 is de G6 geworden.

Hoe moet het verder? Vooral Club Brugge wil voor een reguliere competitie met twintig ploegen gaan. Dat idee werd hier al een paar weken terug afgekraakt. Het niveau van de hoogste afdeling vermindert en tweede klasse verdwijnt. Dat zou alleen de financiële en sportieve drama’s nog groter maken. Uit eerste klasse tuimelen, betekent dan terugvallen naar de amateurs en leidt regelrecht naar een faillissement.

Herman Wijnants bedacht een alternatieve formule met 14 teams in 1A en twaalf in 1B en nadien play-offs. Het voorstel bevat een aantal voordelen ten opzichte van het huidige format: het seizoen is niet langer half maart voorbij voor de kampioen van 1B en de daler uit 1A, er zijn meer stijgers en dalers tussen beide reeksen, 1B wordt met vier ploegen extra interessanter en het niveau van 1A stijgt.

Elke formule met play-offs heeft echter dezelfde achilleshiel: de reeksen waarin niet om een titel wordt gestreden. Het idee dat de winnaar van play-off 2 – in het beste geval de zevende uit de reguliere competitie – Europa in mag, is een aberratie en de zes clubs die in play-off 4 tien wedstrijden afhaspelen om niet laatste te worden (en te degraderen) oogt ook niet echt aanlokkelijk.

De enige goede oplossing is meer clubs in tweede klasse onderbrengen, hen een veel beter tv-contract aanbieden en het niveau van eerste divisie opkrikken. Iedereen huivert echter voor 1B en klampt zich aan de grote clubs vast.

Die zijn echter alleen met zichzelf bezig. Sommige toppers willen tien miljoen euro opeisen uit de tv-pot van zo’n tachtig miljoen. De solidariteit opzeggen lijkt nochtans niet echt verstandig nu de politiek vastberaden is om te hakken in de fiscale voordelen van de clubs. En dus vooral van de topclubs.

De kleinere clubs moeten zich beraden. Op 6 juni vergaderen de Europese grootmachten in Malta en insiders vrezen dat ze de plannen om de Champions League vanaf 2024 om te vormen tot een quasi gesloten competitie zullen doordrukken. Zowel in België als in Nederland groeit de overtuiging dat er dan maar één uitweg meer is: een BeNe- liga. Het monster van Loch Ness is terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier