door françois colin, aernout van lindt en GAUTHIER VERVAEKE

Robert Owen Loftus Vers- feld, de oprichter van de eerste sportorganisatie in Pretoria, bezweek in 1932 aan een hartaanval in de oostelijke tribune van het toenmalige stadion, waarna het zijn naam kreeg. Al vanaf 1903 was er een voetbalveld op de plaats waar nu Loftus Versfeld gelegen is. Daarmee is het een van de oudste voetbalsites van Zuid-Afrika. Van 1923 tot nu gebeurden er verschillende aanpassingen en uitbreidingen om tot de huidige voetbaltempel te komen. De nationale ploeg van Zuid-Afrika versloeg hier voor het eerst een Europese tegenstander: in 1999 ging Zweden met 1-0 voor de bijl.

Tijdens het WK zullen er ongeveer 50.000 voetbalfans hun favoriete land kunnen aanmoedigen, maar ook na het WK is spanning gegarandeerd. Twee van de absolute toppers uit de Premier Soccer League hebben namelijk hun thuisbasis in Pretoria: Mamelodi Sundowns en SuperSport United. Het bleef dit seizoen tot op de slotspeeldag spannend voor het kampioenschap tussen deze twee clubs uit Pretoria. SuperSport pakte uiteindelijk voor de derde keer op rij de titel. De derby’s in de toekomst zullen zeker veel volk blijven trekken.

Het stadion onderging voor het WK slechts een kleine opsmukbeurt. Het oostelijk dak werd vernieuwd en verder kwamen er vooral moderniseringen, met onder meer een elektronisch scorebord en nieuwe, hippere kleedkamers. Het veld kan ook als podium dienstdoen: onder meer Robbie Williams, Céline Dion en UB40 kwamen al optreden in Loftus Versfeld.

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika, gelegen op slechts vijftig kilometer van Johannesburg. Stemmen gaan op om de stad te hernoemen tot Tshwane, maar daar zijn veel burgerprotesten tegen. Niet alleen omdat Andries Pretorius, de stichter van de provincie Transvaal, een belangrijke figuur was voor Zuid-Afrika, maar ook omdat volgens sommige bronnen Tshwane gewoon apenstad zou betekenen. Voor de mensen die niet geïnteresseerd zijn in voetbal: de metropool met 600.000 inwoners staat bekend als een winkelparadijs.

De mediagroep Avusa, die onder andere de kranten The Sowetan, The Times en The Herald uitgeeft, roept samen met telecombedrijf Vodacom de Zuid-Afrikanen op om het nationale team een boodschap van steun te sturen. Doel is minimaal tien miljoen sms’jes te verzamelen en zo het Guinness Book of Records te halen.

Professor Metin Tolan van de universiteit van Dortmund stelde een formule op die met quasi zekerheid de nieuwe wereldkampioen kan voorspellen. Al zijn berekeningen geven hetzelfde resultaat: Duitsland volgt Italië op. Heel voorspelbaar voor een Duitser.

De Mannschaft verloor de voorbije dagen Simon Rolfes en René Adler voor het WK. Vooral het uitvallen van de doelman van Bayer Leverkusen stelt problemen na het afhaken van Jens Lehmann en de zelfmoord van Robert Enke. De jongeren Manuel Neuer en Tim Wiese krijgen net als routinier Hans-Jörg Butt de kans om zich te bewijzen.

Nigeria heeft na de kritiek in de pers zijn hotel in Ballito opgegeven en verhuist naar het Proteahotel in Richards Bay. De FIFA legde de Super Eagles daarvoor een boete van 1,85 miljoen rand (185.000 euro) op.

Na de klachten over een gebrek aan Zuid-Afrikaanse artiesten op het WK-openingsconcert werden Hugh Masekela en het Soweto Gospel Choir aan het programma toegevoegd.

Fernando Torres onderging een operatie aan de knie en kan daardoor de eerste wedstrijd van Spanje op het WK tegen Zwitserland missen.

Ten noorden van Kaapstad kwamen 23 mensen om het leven in een verkeersongeval met een bus. Dat gebeurde precies 36 dagen voor de aftrap van het WK en geeft nog eens aan hoe gevaarlijk de wegen in Zuid-Afrika zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier