VVV-Venlo voorziet een grote toekomst.

Een voortrekkersrol spelen in Noord-Limburg, het is en blijft de ambitie van VVV-Venlo. De werkgever van onze landgenoten Kevin Begois, Ken Leemans, Mike Mampuya – die geen nieuw contract krijgt – en Kevin van Dessel voorziet voor zichzelf, na de titel in de eerste divisie, alvast een grote toekomst. Een multifunctioneel centrum annex stadion in 2012, het is een van de plannen die groeide in het brein van Hai Berden. De man, directeur van het wereldwijde opererende Seacon Logistics, fungeert sinds 2003 als voorzitter.

Zijn plan is des te opmerkelijker in deze tijden van recessie én van noodlijdende Limburgse voetbalclubs, zoals Fortuna Sittard en Roda JC. “In armoede moet je creatief zijn”, verduidelijkt hij. “Durf te investeren. Venlo heeft als stad een grote economische aantrekkingskracht. Het is de logistieke hotspot van Nederland. Ons achterland is het Ruhrgebied. We liggen tussen Duitsland en Rotterdam. Daarom denk ik dat VVV een grote toekomst heeft. Er werken in de gemeente met 92.000 inwoners 60.000 mensen. Deze regio heeft de toekomst.”

VVV was een van de eerste profclubs. De stadions De Kraal en sinds 1973 De Koel zijn begrippen in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. “Deze club is niet van mij”, oordeelt Berden. “Ik ben inspirator en hoofdsponsor. Heerenveen is mijn voorbeeld. Afgewogen beleid, fatsoenlijke mensen, geen problemen.”

Voorlopig speelt VVV-Venlo in De Koel, dat bij elke thuiswedstrijd met 6000 toeschouwers propvol zit. Door de promotie is het stadion te klein. Daarom benaderde Berden het naburige Gladbach en MSV Duisburg om er de topwedstrijden af te werken. “Een test én goede promotie. Als Ajax en PSV hier spelen, trekt dat Duitsers.”

Sterspeler sinds anderhalf jaar bij coach Jan van Dijk is de Japanse middenvelder Keisuke Honda (22), die kwam op voorspraak van Sef Vergoossen, na diens passage in het seizoen 2006/07 bij Nagoya Grampus Eight. AZ, NAC en FC Twente maakten hun interesse al kenbaar.

Onze landgenoot Toby Alderweireld (20, ex-Germinal Beerschot), een verdediger, verlengde bij Ajax tot 2014. Ook Darko Bodul (20), een Bosnische spits met Oostenrijks paspoort die overkwam van Heerenveen, kreeg een nieuw tweejarig contract. Voor verdediger Donovan Slijngaard (21), dit seizoen verhuurd aan Sparta, is er geen plaats meer.

De aflopende verbintenis van de Tsjechische middenvelder Vit Valenta (26) wordt door FC Volendam niet verlengd.

Louis van Gaal stopt na volgend seizoen als coach van AZ. Hij wil dan liever doorgaan als bondscoach.

FC Twente won de slag om spits Luuk de Jong (18) van De Graafschap. Hij tekende voor drie seizoenen met optie.

FC Groningen neemt na vier jaar afscheid van de Oekraïense middenvelder Evgeniy Levchenko (31). Middenvelder Danny Holla (21) blijft tot 2013.

Nicky Hofs (25), een middenvelder die door Feyenoord wordt verhuurd aan Vitesse, moet uitkijken naar een nieuwe club, ondanks een overeenkomst tot 2010.

Er komt geen fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard. Nadat de provincie besliste geen geld te steken in Sporting Limburg, besloten beide clubs het ambitieuze plan af te blazen.

Dwight Lodeweges, momenteel interim-trainer bij PSV, wordt de komende twee seizoenen trainer van NEC.

Onze landgenoot Tom Caluwé (30, ex-KV Mechelen), een middenvelder, kan bij FC Utrecht zijn overeenkomst – die afloopt in 2010 – tussentijds verlengen.

Rachid Bouaouzan, de van Wigan gehuurde spits die het niet te nauw nam met de afspraken bij NEC, werd definitief weggestuurd.

Fred Rutten bereikte met Schalke 04 een akkoord over een vertrekregeling en onderhandelt met PSV.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier