Loïc Bessilé

© BELGAIMAGE

Met iemand uit het Belgisch voetbal bespreken we de actualiteit: Loïc Bessilé – Verdediger – Charleroi

Op 26 april stond in Peru een vrouw, die na een zwaar auto-ongeval dood was verklaard, tijdens haar eigen begrafenis weer op. Hoelang kun jij je adem inhouden?

‘Dat valt eerlijk gezegd nogal goed mee. De laatste keer dat ik dat uitgeprobeerd heb, was bij het begin van het seizoen, toen we met de hele ploeg naar het zwembad gingen. De coach had allerlei spelletjes georganiseerd. Ik was zeker niet de slechtste in het adem inhouden, maar dat was niks vergeleken bij Mamadou Fall. Die was veruit de eerste om weer boven water te komen! ( lacht) De beste daarentegen was zonder discussie Guillaume Gillet. ‘

Loïc Bessilé
© GETTY

In Brazilië is een vrouw bevallen van een zoontje tijdens het concert van heavymetalband Metallica. De jonge moeder verklaarde dat ze de tickets drie jaar geleden gekocht had en dat ze het concert absoluut wilde bijwonen. Wanneer heb jij nog eens de indruk gehad dat je een last was voor je ouders?

‘Dat moet geweest zijn toen ik alleen gaan wonen was en mijn moeder voor het eerst op bezoek kwam. Ze moest vaststellen dat ik niet kan koken… ( lacht) Ik denk dat ze toen tot de conclusie gekomen is dat er enkele hiaten in haar opvoeding zaten…’ ( lacht)

In het ATP-circuit staat er de laatste weken geen maat op de jonge Spaanse tennisser Carlos Alcaraz. Veel mensen zien in hem al de opvolger van Rafael Nadal. Wat was de laatste keer dat iedereen het met jou eens was?

‘Onlangs tijdens een discussie over voetbal met Jackson Tchatchoua. We hadden het erover of een verdediger in een of andere Europacupwedstrijd zich nu wel of niet goed had opgesteld. We waren het oneens en de discussie werd almaar heviger – maar wel op een vriendelijke manier. Uiteindelijk hebben we onze standpunten gedeeld met enkele jongens in de kleedkamer en iedereen gaf mij gelijk. Hahaha, je had het gezicht van Jackson moeten zien… Hij was echt teleurgesteld.’ ( lacht)

De vlucht van Singapore naar de internationale luchthaven John F. Kennedy in New York, aangeboden door Singapore Airlines, is met 18 uur en 40 minuten momenteel de langstdurende ter wereld. Maar het Australische Qantas kondigde onlangs aan dat het voor eind 2025 rechtstreekse vluchten van Sydney naar Londen en New York wil aanbieden, die 19 uur zouden duren. Wanneer vind jij dat de tijd traag vooruitgaat?

‘Het is iets van lang geleden, maar wel iets dat me is bijgebleven. Als kind moest ik destijds in Toulouse elke woensdagnamiddag heel lang wachten tot de training begon. Want die van mijn zus begon om 13 uur en die van mij om 17 uur. En natuurlijk hadden mijn ouders wel wat anders te doen dan heel de tijd over en weer te rijden tussen thuis en het voetbalveld… Dus wachtte ik daar soms urenlang op mijn eentje.’

In Duitsland wil de burgemeester van de stad Schwäbisch Hall, in de deelstaat Baden-Württemberg, de prijs van een halve liter bier in bars en cafés beperken tot 2 euro. Wanneer was de laatste keer dat jij het helemaal eens was met een politicus?

‘Toen ze beslisten om de mondmaskerplicht op te heffen. Ik heb wel interesse in politiek, maar ik vind mijn gading niet. Ik ben Fransman, maar ik heb niet gestemd bij de recente presidentsverkiezingen.’

Canadese parlementsleden hebben recent een motie goedgekeurd met daarin aanpassingen aan de strafwet. Zo zou het voortaan mogelijk zijn om ook misdrijven gepleegd in de ruimte te vervolgen. Waar voel jij je nog echt vrij?

‘Ik denk dat ik nooit meer ergens dezelfde vrijheid zal ervaren als op het veldje van mijn wijk in Toulouse toen ik zeven jaar was.’

Op maandag 2 mei moest een vliegtuig van Virgin Atlantic na 40 minuten rechtsomkeer maken. De reden was dat de copiloot aan zijn overste bekend had dat hij zijn opleiding niet helemaal voltooid had. Wanneer had jij er voor het laatst spijt van dat je geen diploma hebt?

‘Ik heb daar nog nooit spijt van gehad, aangezien ik met succes profvoetballer ben geworden. Maar mijn moeder is heel lang ongerust geweest omdat ik alleen een middelbareschooldiploma in wetenschappen, technologie en management heb. Het was het resultaat van wat men in de opleidingscentra een ’tweesporenbeleid’ noemt: succes in de studies naast sportief succes.’

Loïc Bessilé
© BELGAIMAGE
Loïc Bessilé
© BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier