Niks aan de hand bij Lokeren, ook al zakt het na de nederlaag van zondag van plaats twee naar plaats drie. Een van de redenen van het Lokerse succes is het defensieve blok centraal achterin: met Mijat Maric (28) en Jérémy Taravel (25) loopt daar een centraal duo dat perfect op elkaar ingespeeld is. Jérémy Perbet, ex-ploeggenoot van het duo en recent nog met Bergen aan de slag tegen Lokeren, beaamt: “Het is een van de beste verdedigende duo’s in eerste klasse. Ze zijn heel complementair. Maric sterk in de duels, Taravel heeft dan weer meer snelheid. Beiden zijn bovendien kopbalsterk en goed in de opbouw. Ze kunnen zowel lang als kort inspelen. Met Ibrahima Gueye is dat een beetje anders, omdat hij wat ritme mist.”

Met argusogen volgt de medische staf van Lokeren dan ook de ontwikkelingen rond de knieperikelen van Taravel. De Fransman kampt al sinds eind vorig seizoen met een ontsteking aan de knieligamenten. Een rustperiode tijdens de zomervakantie en het begin van de voorbereiding bracht weinig soelaas, Taravel speelt al een hele heenronde met pijn in de knie. Daarom werd enkele weken geleden een datum vastgelegd om een kijkoperatie door te voeren.

Taravel, zondag nog aan de aftrap, was zelf vragende partij voor een operatie, zelf al kost die ingreep hem zes weken revalidatie. “Op die manier wil hij ervoor zorgen dat hij volledig fit is na Nieuwjaar”, zegt sportief directeur Willy Reynders.

Als alternatieven centraal achterin denkt de technische staf in de eerste plaats aan Gueye (34). Ook linksachter Laurens De Bock kan doorgeschoven worden. Dat was ook de reden waarom Peter Maes de kersverse Rode Duivel tijdens de voorbereiding al enkele malen op die positie uitprobeerde. “Gueye is toch geen sukkelaar”, nuanceert Reynders de gevolgen nu Taravel maandag geopereerd werd. “Dat bewees hij vorig seizoen al door enkele keren de nul te houden achterin en ook tijdens de bekerfinale stond hij in de ploeg.”

Vanaf januari krijgt Lokeren achterin ook Alexander Scholz, een twintigjarige Deense verdediger met Duits paspoort, nu nog actief in de IJslandse competitie bij Stjarnan Gardabær. Reynders: “Scholz werd ons aanbevolen door Arnar Vidarsson en Arnar Gretarsson. Ook vanuit Denemarken, waar hij voordien speelde, kwam niets dan lovende kritieken. Daarop lieten we hem twee weken stage lopen: in de wedstrijden die hij speelde bij onze beloften en tijdens de trainingen met de A-kern, liet hij een zeer goede indruk. Voor zijn leeftijd is hij heel matuur. Hij heeft leiderskwaliteiten, speelt heel geconcentreerd. Hij is een talent voor de toekomst.”

Verder haalde Lokeren ook Walter Férnandez Balufo, een 23-jarige Spaanse flankaanvaller, gevormd bij FC Barcelona. Die sluit volgende week, na de laatste Europese opdracht met zijn huidige ploeg FC Videoton, aan bij Lokeren. “Walter moet ons iets brengen wat we momenteel missen”, verklaart Reynders die transfer: “Namelijk diepgang en acties op de flank. Want Patosi, De Pauw en Saglik zijn types die in de bal komen. Walter is het soort buitenspeler – links of rechts – die een match kan openbreken.”

Daarmee is de transferbedrijvigheid van de bekerhouder nog niet afgerond. Lokeren zoekt nog een spits om Hamdi Harbaoui te vervangen tijdens diens afwezigheid voor de Afrika Cup in januari, waaraan ook Barry Copa (zondag aan zijn 250e match in eerste klasse toe) deelneemt. Maar een bijkomende doelman staat niet op het verlanglijstje van Reynders en Peter Maes. “Jugoslav Lazic wordt dan titularis, NicolasLemaire tweede doelman”, aldus Maes. De jonge Lemaire werd deze zomer gratis overgenomen van Bergen.

Die Afrikaanse landenbeker kan een handicap worden in de race naar play-off 1. Is het daarom dat Maes al enkele malen aangaf absoluut de kaap van 40 punten (ze hebben er nu 33) te willen halen voor de winterstop?

Maes: “Helemaal niet. Die veertig punten hebben niets met angst voor een mindere periode in januari te maken. Dat was gewoon de planning die we voor het seizoen opgesteld hadden. We zullen na de winterstop enkele stukjes van onze puzzel missen, maar daar is al op geanticipeerd. Wij zitten op schema voor die top zes.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Lokeren zoekt nog een spits om Harbaoui tijdens de Afrika Cup te vervangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier