Met veel belangstelling heb ik in Sport/Voetbalmagazine van 27 augustus 2008 nota genomen van het feit dat Lokeren OV bewust kiest voor de jeugd. Voorzitter Roger Lambrecht is terecht fier dat hij niet minder dan zeven jeugdspelers heeft in zijn kern van …25 spelers. “De meesten zijn jeugdinternationaal en maken deel uit van een heel sterke lichting”, dixit Lambrecht. Hij streeft ernaar om vijf spelers uit de eigen opleiding op het terrein te laten spelen in plaats van hen gewoon maar op te nemen in de wedstrijdkern van achttien.

Zowaar een goede instelling.

Enkele dagen ervoor was ik een van de 3458 toeschouwers die de wedstrijd Lokeren – Tubeke bijwoonde. Groot was dan ook mijn verbazing dat van die zeven superbeloftes er slechts twee op het wedstrijdblad stonden (en uiteraard op de bank startten). Toen de wedstrijd tegen de ongetwijfeld zwakste tegenstander uit de eerste klasse al na 52 minuten definitief beslecht was (4-0), zat ik samen met vele andere supporters te hopen dat de twee jeugdproducten op de bank ( Stijn De Wilde en Killian Overmeire) snel zouden mogen invallen. Pas na 80 minuten besliste de heer Leekens te vervangen, en het waren Muharemovic (jawel, u leest het goed) en Camara die eerst mochten invallen. Na 88 minuten en evenveel spurtjes langs de zijlijn was het dan eindelijk de beurt aan Stijn De Wilde om goalgetter Maâzou zijn applausvervanging te gunnen. Killian had ondertussen ongetwijfeld zijn nagels al stukgebeten, maar volgens Lambrecht is Overmeire “mentaal niet fris genoeg na zijn gemiste Olympische Spelen”.

Ik hecht dan ook geen geloof aan Lambrechts woorden; al jaren doet de jeugdwerking van Lokeren haar uiterste best om goede jonge producten klaar te stomen voor de eerste ploeg, maar behalve De Beule en Overmeire heeft niet een van hen een kans gekregen. Als ik bovendien kijk naar de kwaliteiten van al het aangekochte goed, dan kan ik me niet van de indruk ontdoen dat de eigen jeugd het even goed kan. Als naburige voetbalclub (SK Lochristi) staan wij graag alle jaren onze beste jeugdspelers (waaronder Kwinten Clappaert) af aan Lokeren. Ooit hoop ik als neutraal voetballiefhebber meer eigen jeugd op het veld te zien bij onze eersteklassers. Daar bovenstaand verhaal eigenlijk geldt voor alle Belgische eersteklassers, denk ik dat het bij hoop zal blijven. Aan de beloftevolle jeugdspelers van Lokeren (en andere eersteklassers) kan ik enkel de raad geven: denk er toch eens over na of jullie niet meer voetbalplezier kunnen beleven in een lagere klasse.

LUC BOSMANS, EDEGEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier