Het nieuwe seizoen begon voor Sporting Lokeren met cardiologische testen. Amper twee maanden na het plotse overlijden van Grégory Mertens blijft het op Daknam een heikel thema. De Lokerse spelersgroep kreeg een woordje uitleg van hartspecialiste Ann Goeminne. “De schrik zit er nog in”, licht persverantwoordelijke Herman Van de Putte toe. “Door uit te leggen dat wat Mertens overkwam iets uitzonderlijks was, proberen we die bezorgdheid weg te nemen.”

Zes nieuwkomers dienden zich aan voor de eerste trainingen, onder wie twee Belgen: verdediger Joey Dujardin (19), overgekomen van Zulte Waregem, en doelman Dieter Creemers (18) uit het belofteteam van Genk. Versterkingen in de breedte. Ondanks de publieke consensus over het aanwerven van Bob Peeters als vervanger van Peter Maes, viel onder de Lokerensupporters toch gemor te horen: weinig Belgen, veel onbekende buitenlanders.

Waarom investeert de club de miljoenen die het ontving voor Alexander Scholz (Standard), Hans Vanaken (Club Brugge) en Nill De Pauw (Guingamp) niet in gevestigde waarden? Ten eerste omdat voorzitter Roger Lambrecht niet de gewoonte heeft veel te betalen voor inkomende transfers, én omdat sportief directeur Willy Reynders vindt dat het evenwicht in een kern niet verstoord mag worden door twee of drie spelers met een vet contract.

Met ook Mbaye Leye, GiorgiosGalitsios en Jordan Remacle als vertrekkers, moest Reynders een half elftal vervangen. “De voorbije jaren kon je de namen van de basisploeg uit het hoofd opzeggen. Dat zal dit seizoen anders zijn”, beaamt Bob Peeters, die aangeeft bij elke transfer inspraak te hebben.

Nill De Pauw wordt vervangen door Marko Miric, een 28-jarige Servische international (3 caps) die sterk is één tegen één en vorig seizoen verkozen werd tot beste speler bij het Kroatische Slaven Belupo. Hij is de enige speler die als directe versterking wordt beschouwd. De anderen zijn vraagtekens: Ivan Boras is een tester. De Senegalese middenvelder Khadin Joher Rassoul, weggeplukt bij de reserven van Anderlecht, heeft veel potentie maar speelde nog nooit op het hoogste niveau. De Israëlische spits Mohamed Ghadir is snel en wendbaar, maar wacht een aanpassingsperiode.

Ook de technische staf oogt nieuw. Doelmannentrainer Erwin Lemmens volgde Maes naar Genk en T2 Rudi Cossey koos onverwacht voor een avontuur bij AA Gent. Vooral het vertrek van Cossey valt zwaar, hij stond bij Lokeren in voor de conditionele opbouw en tekende deze voorbereidingscampagne uit. Door zijn plotse vertrek moeten een aantal zaken herbekeken worden en dat zorgt voor een achterstand in de opbouw. Patrick Van Houdt, die met Peeters samenwerkte in Charlton, neemt nu als T2 de touwtjes in handen op de trainingen. Erik Amelinckx, ex-Waasland-Beveren, krijgt de keepers onder zijn hoede.

Toch is Peeters van plan om de tactische lijn van Peter Maes door te trekken: “Deze groep is het gewend in een 4-3-3 te voetballen, we zullen daar in eerste instantie op voort werken. Veel zal afhangen van de nieuwe nummer tien. Wordt die niet gevonden, dan moet je misschien toch naar een 4-4-2 overschakelen.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Vooral het vertrek van Rudi Cossey valt zwaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content