Voor wie er nog aan mocht twijfelen: de Waaslanders beschikken sinds november opnieuw over een IJslands goudhaantje. Alfred Finnbogason is amper 22, verzamelde in totaal nog maar 269 minuten speeltijd, maar maakte sinds januari (wanneer hij speelgerechtigd was) drie belangrijke doelpunten voor de play-off 1-kandidaat. Bovendien etaleerde de tweevoudige international bij de openingstreffer tegen SV Zulte Waregem uitgebreid zijn beheerste traptechniek en opportunisme.

Kristjan Bernburg is niet verwonderd. De IJslander, die jaarlijks een stage houdt in Lokeren voor jongeren van 14 en 15 uit zijn geboorteland (tijdens hun vakantie begin november) en daar Runar Kristinsson (tegenwoordig trainer en technisch directeur van KR Reykjavik) begroette, schrijft ook voor de IJslandse krant Morgunbladid. “Die jongen heeft echt veel in zijn mars”, weet de man die Arnar Vidarsson (Cercle Brugge) als peter contacteerde voor zijn voetbalkamp. “Eigenlijk komt hij het best tot zijn recht als zwervende spits, in steun van een targetman. Maar ik merk nu ook wel dat hij vanaf de flank goed gebruikmaakt van de ruimte die daar ligt.”

Het was trouwens voormalig spelmaker Kristinsson die Lokeren OV tipte. “We hadden Runar gevraagd een lijstje te maken”, stelt technisch directeur Willy Reynders. “We volgden hem meerdere malen en wisten snel dat het over een speler ging met zekere sportieve meerwaarde.” Finnbogason kan immers uitpakken met opvallende statistieken: hij loodste Breidablik naar de eerste titel in zijn clubbestaan, werd topschutter van de competitie met 14 goals en werd net voor zijn overgang bekroond met de titel van Speler van het Jaar.

Assistent-trainer Rudi Cossey looft zijn technische bagage, vista en verzorgde spel. “Eigenlijk is Alfred een moderne nummer tien, maar veel gevaarlijker door zijn hoge efficiëntie voor doel”, oppert de ex-verdediger. “Hij kan veel ploegen pijn doen, omdat zijn integratie bijzonder vlot verliep. Vooral na de winterstop zien we een geheel andere voetballer. Alfred blaakt nu van het zelfvertrouwen. In het begin had hij wat problemen met het ritme en de hogere snelheid van uitvoering, maar zijn leergierigheid is groot en zijn mentaliteit zit goed.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE & FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier