Het uitvoerend comité (UC) van de KBVB heeft zichzelf vrijdag opnieuw in zijn onderbroek gezet. De hoogste bondsinstantie besliste om alle resultaten van Beringen Heusden-Zolder, dat afgelopen maart uit de competitie van de tweede klasse stapte, te schrappen. Daarmee ging ze lijnrecht in tegen haar eerdere, merkwaardige vonnis om de resultaten van de gespeelde wedstrijden wél te behouden. Die beslissing was dan ook een aanfluiting van het eigen bondsreglement geweest.

Direct ging toen al het gerucht dat het UC was gezwicht voor (ook politieke) druk uit Bergense hoek. Door behoud van de resultaten van Beringen Heusden-Zolder liep het ambitieuze Bergen immers vier punten uit op titelconcurrent KVSK United. Na een klacht van KVSK United, Virton en Union besliste het UC om woensdag opnieuw samen te komen over de zaak, dit keer met álle tweedeklassers erbij. “Het leek er even op of het UC wilde de clubs tegen elkaar opzetten om niet zelf een beslissing te moeten nemen en zijn reglement gewoon toe te passen”, zegt een betrokkene.

Twintig minuten nadat de vergadering al begonnen had moeten zijn, bleek de reden van de vertraging : een boze bondsvoorzitter Jan Peeters verliet met slaande deuren het vooraf samengekomen UC. Tegenover de wachtende vertegenwoordigers van de tweedeklassers voedde hij ondubbelzinnig de geruchten over communautair lobbywerk. “Ik ben weg,” ging hij te keer, “die druk neem ik niet meer op mij.” Op de vraag welke druk hij bedoelde, antwoordde hij : “Dat kan ik niet zeggen.” Waarna hij besloot met : “Ik recuseer mij”, een Franse juridische term om te zeggen dat hij zichzelf wraakte. Het vermoeden van een Waalse lobby werd nadien tijdens de bijeenkomst, zonder Peeters, opnieuw gevoed door Michel Preud’homme. De potentiële opvolger van Peeters als bondsvoorzitter verbaasde de aanwezige Vlaamse clubs met een onvervalst communautaire voetnoot bij de discussie. Hij werd terstond teruggefloten.

Vrijdagavond, twee dagen na de bewogen vergadering, besliste het UC dan toch om alle resultaten van Beringen Heusden-Zolder te schrappen. Daarmee ligt nu plots KVSK United op titelkoers. “Een andere beslissing zou Preud’hommes dood zijn geweest”, klonk het afgelopen weekend. En : “De voetbalbond heeft andermaal een nieuwe bladzijde geschreven in haar grote blunderboek.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier