Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Als een laatste gesprek vandaag tussen Hein Vanhaezebrouck en RC Genk positief verloopt, lijkt niets nog zijn aanstelling als nieuwe trainer vanaf volgend seizoen in de weg te staan. Van de andere kandidaat, Glen De Boeck, werd verondersteld dat hij deze week zelf duidelijkheid zou scheppen over zijn toekomst. “Of Genk wil hem, of het wil hem niet”, aldus zijn assistent Lorenzo Staelens in het weekend. “Als er nog andere kandidaten in de running zijn, zal Glen snel de knoop doorhakken en kiezen voor zekerheid bij Cercle. Hem kennende zal hij daar niet lang mee wachten.”

Staelens is De Boecks assistent sinds vorige zomer. Beide ex-voetballers waren ploegmaats bij Anderlecht. “Als ons avontuur bij Cercle Brugge ooit afloopt, dan is het de bedoeling dat we samen naar een andere vereniging trekken”, zei De Boeck voor het huidige seizoen over hun samenwerking. Staelens: “Die afspraak is gemaakt toen ik gekomen ben en waarschijnlijk zal ze ook worden gerespecteerd. Zulke afspraken staan natuurlijk niet op papier, maar het is ook nog niet aan de orde. Tussen Glen en Genk is het alleen nog maar over zijn voetbalvisie gegaan. Het kan natuurlijk ook dat ík zeg: sorry, maar Genk is qua afstand niet doenbaar voor mij.”

Harry Lemmens is kort een duidelijk: “Wij zoeken alleen een hoofdtrainer. Daar kan geen discussie over bestaan. De rest van onze staf is degelijk ingevuld.” Of dit een breekpunt vormde in de gesprekken met De Boeck, beantwoordt de Genkvoorzitter met een glimlach. “De inhoud van onze gesprekken is vertrouwelijk.”

Kiest Genk voor De Boeck, dan sluit Staelens uit dat hij het van hem overneemt bij Cercle. “Dat heb ik altijd duidelijk gesteld, ook toen ik bij Roeselare met Dirk Geeraerd samenwerkte: ik zal nooit overnemen van de man met wie ik heb samengewerkt. Dat mag nooit de ambitie van een hulptrainer zijn, vind ik. Die afspraak heb ik met al mijn trainers, of ze nu zelf weggaan of aan de kant worden gezet. Roeselare wist dat, Cercle ook. Mij moeten ze daar niet voor vragen. Als ik ergens hoofdtrainer word, zal het ergens anders dan bij Cercle zijn.”

Staelens is uitgerekend ook de man die Vanhaezebrouck drie jaar geleden naar Kortrijk haalde. “Ik heb hem nog aangesteld toen ik daar sportleider was. Ik denk dat ze nu wel beseffen dat dit een heel goede zaak is geweest. Hein en Glen zijn allebei een goede keus, maar het zijn twee verschillende stijlen. Totaal verschillende mensen ook met een ander idee over voetbal. En zeker van zichzelf. Ze gaan ervan uit dat de lijn die zij uitzetten, de goede lijn is. Iedereen moet volgen. Als het bestuur dat doet, sta je sterk. Als er natuurlijk tegenkanting komt uit die hoek, zal het moeilijker zijn. Maar zij weten goed waar ze naartoe willen en kunnen de mensen rond hen overtuigen om hun lijn te volgen. Meer zeg ik daar niet over, want dan speel ik ze tegen elkaar uit. Wie Genk ook kiest: het zijn twee vernieuwende visies, die bovendien aanslaan als je ziet wat ze met hun ploegen hebben bereikt. Het is aan Genk om duidelijkheid te scheppen over met welke stijl het verder wil.”

Dat vindt ook Sef Vergoossen. “Het is tijd dat Genk een visie op de langere termijn uitstippelt. Belangrijk is dat het een coach zoekt die daarbij past”, zegt de man die de club recentelijk helemaal doorlichtte. “Zoek je een trainer die een ploeg een boost geeft waarna die een halfjaar later weer in elkaar zakt? Of zeg je: we willen rust en nemen wat meer tijd om te komen waar we naartoe willen? Daar past een andere coach bij. Vaak wordt een coach per toeval aangesteld omdat hij om een of andere reden goed in de markt ligt. Ik vind dat de keuze voor een coach los moet staan van toevalligheden. Leef niet bij de waan van de dag en zorg ervoor dat het een bewuste keuze is.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier