Vertel het niet voort: Luc Devroe zou onlangs met Hernán Losada geluncht hebben in een Brugs restaurant, maar het kan ook dat hij al voor Anderlecht heeft getekend.

Jean Fraiponts, die anderhalf jaar geleden samen met voorzitter Jos Verhaegen vijf Argentijnen naar het Kiel haalde, geeft toe dat hij op dat moment niet vermoedde dat Losada nu dé man zou zijn. “Hij is in anderhalf jaar enorm geëvolueerd. Vorig seizoen heeft hij zich nog als rechtsback de ziel uit het lijf gelopen, want zijn contract liep af. Hij begon niet goed aan het seizoen, is pas ontploft na de uitmatch op Westerlo waar hij de winning goal maakte maar nog op de bank startte. Tot voor kort had iedereen de mond vol van Gustavo Colman. Dat was van in het begin degene die net iets meer leek te kunnen. Maar na zijn blessure haalt die nog niet zijn niveau van vorig seizoen.” Wat Fraiponts het meest verbaast, is hoe sterk Losada de 90 minuten volmaakt. “Hij wil 90 minuten de bal hebben, stopt zich niet weg. Maar laten we wel wezen: als Brys vandaag nog trainer is van Germinal Beerschot, belt u mij vandaag niet.”

Marc Brys: “Ik ken de kritiek: moest zo iemand vorig jaar rechtsback spelen? Ik heb hem daar gezet omdat hij toen mentaal nog niet klaar was om centraal te brengen wat hij nu doet. Op het einde van het seizoen heb ik hem gezegd dat de volgende stap in zijn carrière een terugkeer naar zijn positie centraal op het middenveld moest zijn. Hij had aanbiedingen van Duitse ploegen om daar rechtsback te spelen. Ik heb hem gezegd: dat mag je niet doen.”

Dat Losada vandaag zo hot is, verbaast Brys niet: “Losada valt op omdat hij het spectaculaire in zijn spel heeft, de frivoliteit die Colman – die dan weer sterk is in de balrecuperatie en een bal goed kan inspelen – minder heeft. Meer heeft de supporter niet nodig. Maar ik ben zeker dat Colman dezelfde weg opgaat als Losada, misschien nog verder geraakt.”

Fraiponts vindt hem een type Lozano, “al kon die nog iets meer. Losada brengt iets voor het oog. Het is geen type Van Moer die een ploeg kan sturen, wel een star, een vedette. Hij komt van een grote ploeg, Independiente, dat is de Argentijnse nummer drie, na River Plate en Boca Juniors. Hij speelde daar mee, hé.” Fraiponts hoopt dat Losada nog een jaar op het Kiel blijft “en dan verhuist naar zijn geliefde Spaanse competitie. Als hij toch naar een Belgische topclub gaat, zou ik hem wel eens bij Standard willen zien, tussen Defour, Fellaini en Witsel.”

Brys: “In zijn plaats zou ik niet nog een jaar bij Germinal Beerschot blijven. Hij is al 25, moet volgend jaar een sportieve stap hoger zetten, om te zien waar zijn limiet ligt. Bijvoorbeeld in Nederland of een ploeg uit de top drie in België. Meer Standard of Anderlecht dan Club Brugge.”

DOOR GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier