Trond Sollied schenkt spelers Heerenveen vrijheid.

Vraag de ondertussen 49-jarige Noorse coach naar de discipline die hij bij de Friezen hanteert en de oud-trainer van Rosenborg BK, AA Gent, Club Brugge en Olympiakos Piraeus maakt de vergelijking met het leger. “Ik ben er zelf ook in geweest”, verklaarde hij in NRC Handelsblad. “Als u een robot bent, dan werkt het prima. Maar voetballen is nadenken. Spelers moeten met plezier naar de club komen. Zij staan op het veld, doen het harde werk en maken de moeilijke beslissingen. Dus moet ik met respect met hen omgaan. Dat is het andere woord voor discipline.”

Ondertussen plaatste Sollied Heerenveen voor de halve finales van de KNVB-beker en nestelde het team zich opnieuw in de subtop. Daarmee doet de koele Scandinaviër even goed als zijn voorgangers Foppe de Haan en Gertjan Verbeek, die altijd eindigden op posities die recht gaven op Europees voetbal. Beiden gelden als disciplinetrainers, die hun spelers dagelijks keurig op tijd verwachtten op het trainingscomplex. Sollied is minder stipt. “Natuurlijk hebben we grenzen, maar brede”, weet hij. “Wie daarover gaat, heeft een probleem.”

Zijn spelbepalende voetballers uitten hun waardering voor de vrijheid en het vertrouwen op het veld. Ook buiten het terrein geeft hij hen een eigen verantwoordelijkheid. Eind januari werd de Macedonische verdediger Goran Popov aangehouden wegens rijden onder invloed. Hij bracht de nacht in de cel door, maar kreeg toch een basisplaats tegen NAC. “Privé en werk moet je gescheiden houden”, stelt Sollied.

Net voor de jaarwisseling kreeg hij stevige kritiek bij Heerenveen, dat over een budget van 28 miljoen euro beschikt. Een plek in de linkerkolom, waaronder een 6-0-verlies in november bij FC Twente, en de uitschakeling in de UEFA Cup, na vier nederlagen, zorgden voor onrust. Blessures en het vertrek van bepalende spelers golden als verzachtende omstandigheden. “Die wisselvalligheid kwam er door onze defensieve problemen. Achterin was het wekelijks kassa. Nu ben ik tevreden, maar de lat ligt nog altijd hoger.”

Resultaten kwartfinales KNVB-beker: FC Twente – De Graafschap 1-0 (n.v.), Heerenveen – NEC 3-1, Roda JC – FC Volendam 2-3 (n.v.), AZ – NAC 1-2. Loting halve finales (op 21, 22 of 23 april): FC Volendam – Heerenveen, FC Twente – NAC. Finale op zondag 17 mei in Rotterdam (De Kuip).

Oud-international Stanley Menzo (45, ex-Lierse) blijft ook volgend seizoen coach van Cambuur.

Blaise N’Kufo (33), de Zwitserse spits van FC Twente, is de achtste buitenlander die de magische doelpuntengrens van 100 doelpunten in de Nederlandse Eredivisie overschrijdt.

FC Volendam bereikte met coach Frans Adelaar (48) een akkoord over een contractverlenging met een jaar.

NEC contracteerde Ramon Zomer (25), een verdediger van FC Twente, voor drie jaar. Aanvaller Collins John (23) werd teruggestuurd naar Fulham.

Doelman Michel Vorm (25) blijft tot 2012 bij FC Utrecht. Foeke Booy (46), nu nog coach van Sparta, wordt volgend seizoen technisch directeur.

De Graafschap kan een maand niet beschikken over linkerverdediger Purrel Fränkel (32), die door de KNVB voor een maand werd geschorst na sporen van cannabis in zijn urine. Verdediger Joost Volmer (34) blijft tot 2010, interim-trainer Darije Kalezic (39) maakt het seizoen af.

De Argentijnse doelman Sergio Romero (21, AZ) kon de bekeruitschakeling moeilijk verkroppen: hij reageerde zijn teleurstelling af op een muur en brak zijn hand. Zijn seizoen is voorbij.

Roelof Luinge (53) stelde zijn afscheid met een jaar uit. De scheidsrechter, die op 29 oktober 1983 debuteerde in het profvoetbal, zit ondertussen al aan 512 Eredivisieduels.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier