Wat valt er in de 16de finales van de beker van België nog te rapen voor de overgebleven derde- en vierdeklassers ? Niet veel, klinkt het bij de voorzitters. ‘Door een grote ploeg te loten, hebben we zeker de jackpot niet gewonnen.’

De loting voor de 16de finales van de beker van België leverde met RC Genk – Heusden-Zolder, FC Brussels – Anderlecht, Cercle Brugge – Standard en Sporting West – Club Brugge interessante regionale affiches of zelfs stadsderby’s op. In de schaduw daarvan nemen vijf kleintjes uit de provincie het op tegen een eersteklasser : Lokeren – Cappellen, AA Gent – Maldegem, Sint-Truiden – Bocholt, Bergen – Denderhoutem en Lierse – Millen. Niet alle overgebleven derde- en vierdeklassers echter zijn opgezet met de huidige bekerformule. Behalve wat gratis nationale publiciteit, kunnen hun voorzitters maar weinig redenen bedenken waarom de beker lonend zou zijn voor hun clubs.

Lokeren – Cappellen

Nicole Van Riel, voorzitter van Cappellen (3de klasse A) : “Ik heb altijd gedacht en gehoord dat de beker pas interessant wordt als je tot de laatste zestien doorstoot. Aan verplaatsingen naar een uithoek van België hou je maar weinig over, daar komt geen kat naar kijken. Dit keer wordt het uniek, want op bezoek gaan bij een eersteklasser is totaal nieuw voor mij.

“Het grootste voordeel voor ons nu is de gedeelde recette. Dat zal onze kosten zeker compenseren. Ik dacht ook dat er nu een tegemoetkoming komt van de Belgische voetbalbond, maar uit mijn hoofd durf ik niet te zeggen hoeveel die bedraagt. De beker is een tweesnijdend zwaard. We gaan er zeker onze broek niet aan scheuren, maar het zal ook niet helpen om ons budget omhoog te krikken. Bij winst kunnen onze spelers een premie tegemoet zien, maar als ze verliezen, denk ik niet dat er iets voorzien is. We werken niet met profs, hé.

“Veel nieuwe sponsors trekt een bekeravontuur niet aan. Je moet ze in de competitie iets kunnen voorleggen, de mensen vermaken met aanvallend voetbal en spektakel. Daar maken we werk van. Ik ben wel heel blij dat er nu opnieuw over Cappellen wordt gesproken in Antwerpen. We komen nog eens op een positieve manier in het nieuws. Gelukkig spelen we ook niet thuis, want dat zou organisatorisch en qua veiligheid voor problemen hebben gezorgd.

“Iedereen is in staat tot een stunt, maar ik denk dat we niet mogen gaan dromen. Alleen Cisse Severeyns en Tim De Keyser hebben hoger gespeeld, zij zijn de enige spelers met ervaring. Hopelijk kunnen de andere jongens zich aan hen optrekken. De trainer vertelde me laatst nog dat ze er zin in hebben. We zullen er alles aan doen om met opgeheven hoofd het veld te kunnen verlaten.”

AA Gent – Maldegem

Frans Goeminne, voorzitter KSK Maldegem (3de klasse A) : “Ik heb er nog enkel zicht op wat de beker ons kan opleveren. Alleen weet ik dat de entreegelden worden gedeeld. Ik merk alvast veel enthousiasme in onze regio, iedereen wil de verplaatsing naar Gent meemaken. Ik vermoed dat we een tiental supportersbussen zullen inleggen, goed voor zo’n vijfhonderd fans. Dat zal nog niet vaak gebeurd zijn. RC Genk stond bovenaan ons verlanglijstje, vóór Anderlecht en Club Brugge, want zij zorgen bijna altijd voor een vol stadion. Sportief hadden we misschien meer winstkansen als we thuis konden spelen, maar puur organisatorisch zou dat niet haalbaar geweest zijn.

“Het heeft weinig zin om stil te staan bij wat het ons financieel opbrengt. Het speelt natuurlijk mee, maar de weerklank in de streek is veel belangrijker voor mij. Met een goede prestatie kunnen we potentiële supporters en sponsors over de streep trekken. Drie jaar geleden trokken we al eens naar Antwerp. We zijn daar slecht ontvangen, werden in een kot met prikkeldraad en netten gestoken. Een echte schande, het Belgisch voetbal onwaardig ! Wat een schril contrast met AA Gent, met wie de organisatie perfect verliep. Het wordt een echt volksfeest, waarbij elke fan verwend zal worden. We zullen ook in het bijzonder aan de jeugd denken. Alle voetballertjes onder zestien jaar uit het Maldegemse mogen, met het oog op klantenbinding, gratis binnen. We hebben alle scholen aangeschreven en de respons is alleszins groter dan verwacht. Mijn eigen zoon gaat straks ook mee. Hij zal naast mij in de tribune zitten, maar dan met een blauw-witte sjaal. Moet kunnen, vind ik.

“Vooral voor onze doelman Nicolas Denys wordt het een speciaal duel. Hij is bezig aan een sterk seizoen en kijkt al weken uit naar het weerzien met zijn boezemvriend Philippe Vande Walle. Voor de anderen wordt het iets unieks. De meeste spelers konden tot voor kort alleen maar dromen van de kleedkamer of het veld van een eersteklasser. Voor velen wordt het a once in a lifetime experience. Maar : er blijft nog altijd een kans op kwalificatie, ook al is ze gering. De bal kan alle kanten uitrollen.”

St.-Truiden – Bocholt

Alfons Martens, voorzitter van Bocholt (3de klasse B) : “We hopen dat de kosten gelijk blijven aan de opbrengsten. Wij spelen dan wel een derby tegen Sint-Truiden, maar de verplaatsingskosten wegen zwaar door. Een thuiswedstrijd zou een groot verschil hebben gemaakt, het is veel interessanter om een topclub te ontvangen. Waarom doen we niet zoals in Duitsland, waar de lager geklasseerde ploeg altijd het thuisvoordeel krijgt ? Zo krijg je meer attractiveit en gezelligheid. En dat is toch de charme van een bekerduel, dat David Goliath er kan uitkegelen ?

“Vorig jaar mochten we voor de beker tegen Club Brugge, wat ons met onze beperkingen confronteerde. De gemeente dwong ons het thuisvoordeel af te staan, omdat ze niet kon instaan voor de veiligheid en de wettelijke verplichtingen. Zonder enige vorm van financiële compensatie werden we tot die keuze gedwongen. Jammer. Anderzijds was het wel schitterend voor onze entourage. Maar we mogen zeker niet beweren dat we door die grote ploegen te loten de jackpot hebben gewonnen.

“Onze goede bekerprestaties, zoals drie jaar geleden tegen Moeskroen, hebben zeker een effect op onze sponsors. Zij bevestigen hun vertrouwen in ons en zijn blij dat iedereen in België Bocholt stilaan kent als een gevreesde bekerploeg. Wij budgetteren sowieso zonder de beker. Contractueel werd met de spelers vastgelegd dat ze er net zoals voor oefenwedstrijden normaal geen premie voor krijgen. Maar als we tegen een eersteklasser uitkomen, kunnen ze daar wel mee van profiteren.

“Wij geven ons zelf een waterkansje, we willen ons niet op voorhand verloren geven. Het enthousiasme is groot, zeker nadat we intussen de eerste periodetitel binnenhaalden. Maar alleen in een superdag kan het iets worden voor ons.”

Bergen – Denderhoutem

Jef Vijverman, voorzitter van Verbroedering Denderhoutem (4de klasse B) : “De hele bekercampagne heeft ons nog niks opgeleverd. (Ontstemd) We moesten er zelfs geld aan toesteken, mijnheer ! Waanzinnig vind ik dat. Als je op een bekerduel driehonderd betalende supporters hebt, valt daar echt niet veel aan te verdienen, hoor. Daarom hebben we ons thuisvoordeel in laatste instantie verkocht aan Bergen, ook al omdat de organisatie van de wedstrijd een pak geld kost. Bovendien is het terrein mijn eigendom. Elk jaar moet ik 200.000 frank (sic) kadastraal inkomen betalen, omdat we de pleinen gratis ter beschikking stellen van de club. Een moeilijke affaire.

“Stel dat je 1000 mensen ontvangt tegen gemiddeld 400 frank, dan hou je na het delen van de recette maar 200.000 frank over. Maar dan heb je nog 10.000 frank kosten aan het Rode Kruis, 15.000 frank voor de scheidsrechters plus nog wat extra om met hen te gaan eten, 15.000 frank voor de stewards, 8 procent bondstaksen, en 40.000 frank voor de tickets. Reken dus maar snel op 100.000 oude Belgische frank. En dan vergeet ik nog bijna de 35 à 40 rijkswachters die je moet inhuren tegen een tarief van 800 frank per uur. Als we er dan nog iets aan overhouden, gaat een deel van de ontvangsten ook nog naar de spelers. Dan weet je snel wie er de pineut is (grijnst). Pas vanaf de volgende ronde kan het financieel lonend worden. Wie dan een klepper als Club Brugge, Anderlecht of RC Genk mag ontvangen, weet dat het bingo is.

“Leuk meegenomen is dat we onze reputatie van bekerploeg alle eer kunnen aandoen. Vier jaar geleden bereikten we de 8ste finales, waarin we werden uitgeschakeld door Lierse. En zes seizoenen dáárvoor werden we bij de laatste zestien gewipt door Club Luik. Dat zijn leuke herinneringen. Dit keer geef ik onze ploeg 15 à 20 procent kans op kwalificatie. We hebben een stevige ploeg, met acht volwaardige tweedeklassespelers, onder wie Nico Vanderdonck. Bovendien is onze trainer Dirk Geeraerd tactisch enorm bekwaam.”

Lierse – Millen

Pierre Reynders, voorzitter van Hedera Millen (4de klasse C) : “Ik denk dat het ons vooral publicitair en qua prestige iets zal opleveren. Niets meer, vrees ik. Een geslaagd bekerparcours zorgt voor meer beleving in de entourage van de club. De aantrekkingskracht wordt veel groter, zodat we ons product naar eventuele sponsors beter kunnen verkopen. Ik merkte al dat de hele streek van Zuid-Limburg meeleeft.

“Financieel brengt het toch wel iets in het laatje, maar het belangrijkste is dat niet. Trouwens, een serieuze slag slaan we er nu ook weer niet mee. We krijgen de helft van de recette. Ik hoorde dat Lierse over een vrij trouwe aanhang beschikt, en zelf zullen we ook enkele bussen inleggen. Als er 3000 supporters opdagen, kunnen we er misschien 50.000 euro aan overhouden. Voor onze club is dat zeker geen peanuts. Wij kunnen elke cent goed gebruiken. Onze spelers zijn allemaal amateurs, ze spelen tegen Lierse louter voor de eer. Zeker, ze zullen er hun kop voor leggen, maar financiële afspraken werden er niet gemaakt. Dat hoeft ook niet, vind ik.

“Als fusieclub tussen Herderen en Millen bestaan we nog maar drie jaar. Deze mooie bekercampagne is meegenomen, maar het toont toch ook dat het allemaal een beetje snel gaat voor ons. Hadden we thuis mogen spelen, zou het financieel misschien nog iets meer hebben opgeleverd, maar qua accommodatie hinken wij hopeloos achterop. We hadden dus moeten uitwijken naar Tongeren. Het komt er daarom gewoon op aan van lekker te genieten. Het is een bonus. Als kleine garnaal maken we ons geen enkele illusie. Alleen Daniel Nassen heeft wat ervaring op het hoogste niveau. Ik hoop alleen dat we niet met 10-0 worden afgeslacht.”

door Frédéric Vanheule

‘Ik hoop alleen dat we niet met 10-0 worden afgeslacht.’

‘De weerklank in de streek is veel belangrijker dan wat het financieel opbrengt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content