Löw krijg je niet weg

Negentig procent van de Duitse voetbalfans vroeg om het vertrek van Löw, maar hij blijft. © BELGAIMAGE

Terwijl Joachim Löw door bijna heel Duitsland wordt uitgespuwd, mag hij van de Duitse voetbalbond alsnog blijven. Een raadselachtige blijk van vertrouwen.

Twee uur lang mocht Joachim Löw vorige week maandag in de gebouwen van de Duitse voetbalbond zijn strategie voor de toekomst uitleggen. Nadien verdween hij via een zijuitgang. Hij wist op dat moment dat hij verder het vertrouwen zou krijgen. In een officiële mededeling heette het dat Löw op een open en constructieve manier over de huidige situatie had gesproken en dat één enkele zware nederlaag geen graadmeter is voor forse veranderingen. Sterker zelfs: Löw wordt geloofd voor het kwalitatief hoogstaande werk dat hij leverde. Daarom mocht de bondscoach de in maart 2019 ingeslagen weg om de Mannschaft te vernieuwen en te verjongen verderzetten.

Een bolwerk van communicatie is de Duitse voetbalbond de afgelopen jaren niet geweest. De afloop van het onderhoud met Löw werd in een koud persbericht afgedaan. Het roept veel vragen op. Het is alsof je de bondscoach niet weg krijgt en je de confrontatie met de buitenwereld ontloopt. Al jaren geeft Löw blijk van een gebrek aan leiding op en naast het veld. Er is geen concept, geen houvast. Goeie spelers heeft Duitsland nog altijd genoeg, maar wat ontbreekt is een coach die de krachten bundelt en inspirerend werkt.

Dat is een constatatie die al eerder werd gemaakt, maar die de bobo’s van de voetbalbond over het hoofd zien. Ze argumenteren dat spelers hun trainer na de 6-0-nederlaag in Spanje niet hebben afgevallen. Dat klopt, maar anderzijds nam geen enkele international het in de periode dat de positie van Löw wankelde voor hem op. Ze kennen de kwaliteiten van hun trainer die in periodes dat het goed gaat frappeert door menselijke warmte en iedereen in zijn waarde laat. Maar ze maakten ook kennis met de andere kant van de medaille: een trainer die in de hitte van de strijd een en al radeloosheid uitstraalt en geen antwoorden weet op vele vragen. Iemand ook die wil voetballen in de tussenruimtes en hoge ballen een uitvinding van de duivel vindt.

Met het aanblijven van Löw werd de kans gemist de spelers te bevrijden.

Het krediet van Löw was al op nadat Duitsland op het WK van 2018 in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Sindsdien weerklinkt de roep om verandering. Na het debacle in Spanje vroegen 90 procent van de voetbalfans, zo bleek uit een enquête, om het vertrek van Löw. Die staat daar kennelijk boven. Löw blijft halsstarrig aan zijn positie vasthouden en begrijpt zelfs niet dat er daarover een discussie op gang kwam. Tegenover de Duitse voetbalbond stelde hij zich zeer zelfverzekerd op en sprak op een energieke en dominante toon. Volgens de Duitse krant Bild werd er tijdens het onderhoud door voorzitter Fritz Keller wel drie keer toe gesproken over een beëindiging van zijn contract na het EK van volgende zomer. Met wederzijds akkoord want de overeenkomst met de bondscoach loopt nog tot medio 2022. Maar Löw weigerde daarop in te gaan en beklaagde zich over een gebrek aan ruggensteun van Keller met wie hij nog bij SC Freiburg had gewerkt. Dus bleef alles bij het oude, ook al omdat niet iedereen binnen de Duitse voetbalbond, waar er niet echt een eenheid van denken heerst, op zo’n voortijdig vertrek aanstuurde. Bovendien werd Löw ook gesteund door vertegenwoordigers van de topclubs omdat hij tijdens de interlands in oktober en november had gewaakt over een te hoge belasting en zo tegemoet kwam aan de wensen van de clubs.

Met het aanblijven van Löw werd niettemin de kans gemist om de spelers van een last te bevrijden. Ze weten wat ze krijgen, maar vooral wat ze niet krijgen: een trainer die actief coacht. Het verhoogt niet alleen de druk op Löw, maar ook op de spelers als op 22 maart de eerste van de WK-kwalificatiewedstrijden wordt gespeeld. Het is een van de vijf interlands voor het EK. Ze zullen stuk voor stuk doorgaan in een klimaat van wantrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier