Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik ben nu aan mijn achtste seizoen. Door een samenloop van omstandigheden ben ik in Brugge geraakt. In 1997 kwam Club een oefenwedstrijd spelen op FC Denderleeuw, bij de inhuldiging van het nieuwe stadion. Ik was daar toen al omroeper. Drie jaar later zette de speaker van Club Brugge, Marcel Van Keirsbilck, een punt achter een lange carrière. De voorzitter van de pr-commissie van Club Brugge, Chris Caestecker, dacht toen aan mij. Via zijn contacten met bestuursleden van FC Denderleeuw kwam hij te weten dat ik supporter van Club Brugge was.”

Job?

“Ik heb een kaderfunctie bij een grote verzekeringsmaatschappij.”

Favoriete speler?

“Ik ga me beperken tot de huidige groep, want ik ben al heel lang supporter. Wesley Sonck. Om diverse redenen. In vorm onmisbaar voor Club Brugge, zeker nu hij zijn neus voor goals terugvond.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

“In 2003 hebben we Seven Nation Army van de White Stripes geadopteerd, voor zover ik weet als eerste club in Europa. Dat kreeg veel weerklank, want toen AS Roma naar Brugge kwam, heeft Francesco Totti het opgevangen. Via hem is het in Rome ook het nummer geworden als ze scoren. Wat ik zelf het mooiste vind is You’ll Never Walk Alone. Een lied met herinneringen.”

Als jouw club scoort …

… draaien we onmiddellijk vijftien à twintig seconden de tune van Seven Nation Army, vermeld ik de score en roep ik de voornaam van de speler die scoorde. Het publiek antwoordt, met de familienaam. Dat is iets wat ik hen heb aangeleerd. Eigenlijk is aan dat begin een plezante anekdote verbonden. Voor de thuiswedstrijd tegen Westerlo oefende ik het voor het eerst in met het publiek. Ik gebruikte Andrés Mendoza als voorbeeld. De wedstrijd was ongeveer vier minuten bezig en wie scoorde? Mendoza! Een paar weken later heb ik er ‘Alsjeblieft’ aan toegevoegd en roepen de supporters ‘Dankjewel’ terug. Sindsdien werd ‘Alsjeblieft – Dankjewel’ een soort handelsmerk van de club.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Een stem hebben met bereik en wat taalvaardigheid. Het is ook aangewezen dat je meer dan één taal spreekt en vreemde namen correct uitspreekt.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“Ik herinner me een prettige aanvaring met Trond Sollied. Ik doe na de wedstrijd ook de persbabbel met de twee trainers. Op een keer stelde ik hem een vraag over AlinStoica, die die dag een aantal hoogstandjes liet zien. Ik vroeg Sollied waarom hij Stoica niet meer opstelde. Sollied keek me aan en vroeg: “Ben je getrouwd?” Ik antwoordde bevestigend. Hij: “Zie jij je vrouw elke dag? Wel, ik zie Stoica elke dag. Jij moet je vrouw managen en ik zal dat met Stoica doen.” Het Laatste Nieuws heeft dat ooit gepubliceerd in een top drie van beste oneliners van Sollied.” S

Volgende week: Dirk Zeinstra (Westerlo)

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier