Een rol van betekenis heeft hij nog niet gespeeld op het WK, maar dat hij al de definitieve selectie van Argentinië haalde, is op zich al een pluspunt voor Lucas Biglia na een wisselvallig seizoen in de Serie A.

“Eerlijk: niemand kende hem toen hij tekende voor Lazio”, zegt Nicolo Berardino, die voor LaGazzetta dello Sport Lazio volgt. “Hij paste in de plannen van de vorige trainer, Petkovic, maar die werd ontslagen in december.”Berardino vat het debuutseizoen van de Argentijnse middenvelder in één zin samen: “Moeizaam begonnen, maar geleidelijk in de ploeg gekomen en op het einde toch sterk presterend.” Dat Biglia in de herfst bij de floptransfers van vorige zomer werd geplaatst in de Gazzetta heeft dus geen sporen nagelaten. “Kijk maar naar zijn quoteringen in de laatste competitiemaanden. Hij was het die samen met Ledesma het middenveld centraal stuurde. De vedette is hij niet. Dé speler van het afgelopen seizoen was Italiaans international Candreva en natuurlijk ook Klose.

In het begin waren de kritieken niet mals: technisch sterk, maar te traag voetballend, te weinig diepgang. Later evolueerde dat naar: een ideaal aanspeelpunt of rustpunt, weet wanneer hij het tempo moet opdrijven of afremmen.

Uiteindelijk speelde Biglia 26 matchen voor Lazio. Alleen Antonio Candreva (37), Senad Lulic (30) en Ledesma (27) hadden er meer op de teller staan. Ook qua speelminuten (2038) komt hij op de vierde plaats. Zijn statistieken (één goal, zeven gele en één rode kaart) kunnen beter.

“Biglia’s prestaties leden, net als die van bijna de hele ploeg, onder de spanning die er heerste op en rond het veld. Van meet af aan was Petkovic niet tevreden over de transfers, die vooral door de voorzitter gebeuren.” In januari stond Lazio anoniem achtste en was het al virtueel uitgeschakeld voor Europees voetbal. Toen de vedette Hernánez op de laatste dag van de mercato nog verkocht werd aan Inter, sloegen de stoppen bij de rumoerige aanhang helemaal door. Voorzitter Lotito, die al sinds 2005 onder politiebescherming staat, kreeg opnieuw doodsbedreigingen, hoewel hij sinds 2004 op één seizoen na (afgelopen jaar) winstcijfers op de balans kan voorleggen – een zeldzaamheid in de Serie A.

Biglia voetbalde in een half leeg Olympisch Stadion. Afgelopen seizoen had Lazio slechts 23.000 abonnees, een laagterecord. In maart werd de ploeg die als bekerwinnaar deelnam aan de Europa League dan ook nog eens uitgeschakeld door het onbekende Bulgaarse Ludogorets.

“Volgend jaar wordt meer van hem verwacht, én van de andere spelers”, zegt Berardino. Volgend jaar krijgt Biglia al zijn derde trainer op een jaar tijd. Edy Reja, die Petkovic in december opvolgde, wordt vervangen door Stefano Pioli (48) die in november ontslagen werd bij Bologna.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier