de kritiek: “Dat maakt nu eenmaal deel uit van het leven van een voetballer. Je moet het aanvaarden. Ik heb de opmerkingen wel altijd gehoord, maar er niet veel aandacht aan geschonken. Ik piekerde niet over wat de kranten schreven, ik had wel wat anders aan mijn hoofd.”

het overlijden van zijn vader Miguel, juni 2008: “De klap was enorm. Zeven, acht maanden heeft het geduurd eer ik me erover kon zetten. Ik had de grootste moeite om me op het voetbal te concentreren. Niets interesseerde me nog. Ik beoefen het mooiste beroep ter wereld, maar het plezier was helemaal weg. Door het verlies van mijn vader had ik het gevoel dat ik álles kwijt was. Hij heeft zich altijd opgeofferd. Net op het moment dat hij zag dat al die opofferingen niet voor niets waren geweest, sloeg het noodlot toe.”

de geboorte van zijn dochtertje Alegra, in mei: “Alleen al doordat ik weet dat zij vanuit de tribune naar me kijkt en ik haar na de wedstrijd in mijn armen zal kunnen nemen, voel ik me helemaal herleven.”

drie seizoenen als verdedigende middenvelder: “‘Frustrerend’ is niet het juiste woord. Ik sta ten dienste van het team en speel op de positie die de trainer mij geeft. Kennelijk had hij vooral op de positie van defensieve middenvelder nood aan een speler die voor de omschakeling zorgde. Ik heb dat naar best vermogen gedaan. Ik weet dat mij vaak is verweten dat ik te veel in de breedte speelde, maar dat was me zo gevraagd. Dus deed ik het.”

het Argentijnse voetbal, dat behalve om zijn techniek ook bekendstaat om zijn trage opbouw: “Toen ik naar België kwam, wist ik heel goed dat hier een ander soort voetbal werd gespeeld. Dat stoorde me niet. Als ik voor een Spaanse of Engelse club had gekozen, had ik me ook moeten aanpassen. Het hoort erbij. De periode van aanpassen ligt ondertussen achter mij. Het zou me nu zelfs moeite kosten om weer in de Argentijnse competitie mee te draaien.”

zijn nieuwe rol bij Anderlecht: “Ik heb er niet zelf op aangedrongen. Als het systeem is veranderd, is dat de keuze van de trainer geweest, al moet ik toegeven dat mijn nieuwe rol me uitstekend ligt. Anderzijds moet ik ook bekennen dat ik nog een betere afwerker moet worden.”

een transfer: “Ik heb op zijn zachtst niet mijn beste seizoen achter de rug. Het is dan ook normaal dat de clubs niet voor mij in de rij staan. Maar het blijft mijn ambitie om naar een grote competitie te verhuizen. Het is een droom van toen ik nog een kind was. Alleen is het niet vanzelfsprekend om in Engeland of Spanje te geraken, zeker niet als ik er in België al niet in slaag om mij te onderscheiden.”

het WK 2010 in Zuid-Afrika: “Een WK mogen meemaken is de ultieme droom van elke voetballer. Nu lijkt het nog een utopie, maar ik hoop dat het ooit lukt. De concurrentie is niet min. Op mijn positie zijn dat JavierMascherano, met wie ik nog samenspeelde bij de nationale jeugdploegen, en FernandoGago. Voor het WK in Zuid-Afrika dringt de tijd. De selectie ligt zo goed als vast. Om er nog bij te geraken, zou ik absoluut in een sterkere competitie moeten spelen.”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier