Zonder ongelukken promoveren de Luchtbalboys straks naar derde provinciale Antwerpen, waaruit ze in juni 2004 wegzakten. Met vier punten voorsprong op Stabroek en elf op het nummer drie zijn ze de trotse leiders in vierde provinciale A. De laatste titel van de groen-witten dateert van 1969. Toen promoveerden ze naar tweede provinciale, de hoogste reeks waarin de 61 jaar oude club ooit aantrad. Dat verblijf in tweede viel samen met de gloriejaren van de sociale wijk Luchtbal, geprangd tussen Merksem en Ekeren, met de Antwerpse ring aan de ene kant, de dokken, spoorweg en het bioscoopcomplex Metropolis aan de andere zijde.

In 1949 sloeg Frans Detiège, vader van ex-burgemeester Leona, de eerste paal in de grond van wat zou uitgroeien tot een van de grote Antwerpse sociale wijken, samen met Linkeroever en het Kiel. Na de oorlog steeg de vraag naar goedkope arbeiderswoningen. Tot begin jaren tachtig gold de Luchtbal als een modelwijk, met het comfort van de grootstad en de sfeer van een dorp, met een bloeiend verenigingsleven. Langzaam brokkelde dat af. Vandaag is het merendeel van de 5255 inwoners ouder dan 65 of jonger dan 25. Het is een mix van allochtone nieuwkomers en oudere bewoners, die omwille van de goedkope huurprijzen bleven hangen terwijl hun kinderen uitweken. Liefst 40 nationaliteiten bewonen de wijk. Zij vonden ook de weg naar de plaatselijke voetbalclub. Die wordt gerund door Antwerpenaars afkomstig van buiten de wijk zelf.

Dat geldt ook voor voorzitter en secretaris Roger Besseleers, afkomstig uit Wilrijk. Aanvankelijk wilde hij de naam van de club wijzigen. “Omdat Luchtbalboys te veel doet denken aan een caféploeg. Maar omdat we nu een koninklijke vereniging zijn, kan dat niet. We zouden opnieuw moeten beginnen.” Gemiddeld 80 tot 90 toeschouwers kopen een ticket voor de thuiswedstrijden in de Columbiastraat, vooral oudere bewoners met heimwee naar de glorieperiode van club én wijk. Maar het gemiddelde aantal toeschouwers ligt veel hoger. Dat komt omdat het terrein, waar de club alle activiteiten op samenbundelt, omgeven is door de zes enorme appartementsblokken die de skyline van de Luchtbalwijk bepalen en die elk tot achttien verdiepingen tellen. Misschien moet de voorzitter bij thuiswedstrijden de kassier naar die appartementen sturen om kijkgeld op te rapen. In afwachting sponsoren vooral cafés de club. Volgens de overlevering gaf ook een café de naam aan de wijk. Toen de eerste uitbater op een dag in 1907 een Duitse luchtballon naast zich zag landen terwijl hij aardappelen aan het rooien was, had hij meteen de naam voor een etablissement. Het café heet tegenwoordig De Nieuwe Luchtbal, kwestie van de zaak wat op te frissen.

Volgende week : Kallo

GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content