S/VM wilde wel eens weten hoe Pietro Allatta denkt Anderlecht aan het wankelen te kunnen brengen. We spraken met hem, zijn advocaat, Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck en bronnen bij het Brusselse parket.

P ietro Allatta jammert. “Ik heb Silvio Proto niet meer teruggezien sinds mijn terugkeer van Mauritius, waarna men mij in de gevangenis heeft gestopt ( maart 2006, nvdr)”, zegt hij. “Dat doet pijn. Ze hebben een smerig spel met hem gespeeld. Hij heeft me alleen maar laten vallen onder druk van Anderlecht. Ze hebben hem gechanteerd, in de zin van : ‘Als je doorgaat met Allatta, zal je niet meer spelen.’ Maffiose praktijken zijn het, erger dan men in Italië meemaakt. De scheiding van Silvio doet me meer pijn dan die van mijn ex-vrouw, maar alleen bergen komen elkaar nooit tegen : ik zal hem dus terugzien. Justitie heeft mijn makelaarslicentie in beslag genomen, maar die krijg ik spoedig terug. Ondertussen ben ik wel al mijn spelers kwijt en moet ik van de grond af opnieuw beginnen. Ik klauter de berg wel weer op. Ik werk nog voor Piacenza. Kijk, hier is mijn kaart, ik ben osservatore ( scout, nvdr) voor de club. Maar door Anderlecht ben ik dus al mijn spelers kwijt. Anderlecht is zo rijk en daardoor ook zo machtig, maar één zaak moeten ze weten : wie in de lucht spuwt, krijgt de rochel altijd terug op zijn neus.”

‘Chipoteurs’

Toen Allatta – net als Filippo Gaone en Laurent Denis, voorzitter en advocaat van La Louvière – werd opgesloten, was dat omdat de onderzoekers zich twee vragen stelden : bezat hij wel een officiële makelaarslicentie en had hij geprobeerd geld wit te wassen ? ‘Ja’, is inmiddels het antwoord op de eerste vraag en ‘neen’ op de tweede, zodat wat dat betreft geen verdenking meer op hem rust, vernemen we bij het parket. Wel is hij beschuldigd van misbruik van vennootschapsgelden omdat hij zijn commissie in de transfer van Proto liet uitbetalen op de rekening van de Luxemburgse firma Mecanair, waarvan hij géén bestuurder is. Met welk bewijs denkt hij dus aanspraak te kunnen maken op dat geld ? Allatta’s advocaat, de Fransman Olivier Martins, vecht de beschuldiging aan.

Allatta : “Ik heb me laten beduvelen bij de transfer van Silvio. Anderlecht wilde mij er niet bij hebben omdat Herman Van Holsbeeck liever werkt met zijn mannetjes, die hem zouden hebben toegestaan zijn gebruikelijk percentje te pakken. Niemand is correct geweest in dit verhaal : Van Holsbeeck niet, Gaone niet, Denis niet. Allemaal hebben ze gechipoteerd. Anderlecht had met míj moeten praten, niet met Denis die drie petten tegelijk wilde opzetten : advocaat van Anderlecht, La Louvière én Proto. Ik heb niet één euro verdiend aan deze transfer, alleen maar problemen gehad. Ik heb alles geregeld en Peter Louwes is met alles gaan lopen. Hij had me een percentage beloofd, maar ik heb niks gekregen. Als Anderlecht me mijn commissie rechtstreeks had betaald, zou dit allemaal niet zijn gebeurd. Dat Van Holsbeeck me naast zich heeft geduld tijdens de persvoorstelling van Proto, is het beste bewijs dat ik al het werk heb gedaan voor de transfer.”

Louwes, een Engelsman, is geen kleine makelaar : hij werd rijk aan de transfers van onder anderen David Ginola en Patrick Vieira en is een vertrouweling van Arsène Wenger. Hij was een van de eersten om Proto in La Louvière te komen bekijken in opdracht van Arsenal en Portsmouth. Allatta, huisvriend van de Proto’s maar niet vertrouwd met een zaak van die omvang, stelde hem voor aan Laurent Denis, door wie hij zich liet bijstaan. Louwes begreep snel dat met Denis niet fatsoenlijk zaken te doen viel en liet het dossier-Proto vallen. Tot voorjaar 2005 Anderlecht de doelman koste wat het kost wilde, weigerde met Allatta te praten en Louwes erbij werd gehaald om namens Proto de onderhandelingen te voeren. Hij verdiende er naar verluidt niets aan, maar is de grote overwinnaar op lange termijn. Proto zit nu in zijn portefeuille : als de doelman ooit naar een grote club verhuist, incasseert Louwes de vastgelegde zeven procent op zijn eerste jaarloon.

Van Holsbeeck : “Normaal, wanneer wij een speler aantrekken, betalen wij de makelaar rechtstreeks. In dit geval hebben we het aan La Louvière gelaten om zich daarmee bezig te houden, omdat het een zeer ingewikkeld dossier betrof.”

Maar waar zit nu die bom van Allatta ? In onderzoekskringen valt te horen dat er bovenop het officiële transferbedrag van één miljoen euro een envelop met zwart geld over en weer zou kunnen zijn gegaan tussen Anderlecht en La Louvière, waarvan zowel Gaone, Denis als Van Holsbeeck beter zouden zijn geworden. Bij het parket echter klinkt het officieel : “Voor ons is alles duidelijk. Wij weten hoeveel Anderlecht aan La Louvière heeft betaald en hoeveel La Louvière aan Mecanair heeft betaald. De transactie tussen beide clubs is volgens de regels verlopen.”

Reactie van Olivier Martins, Allatta’s advocaat : “U weet net zo goed als ik dat bij een transfer iedereen geld pakt : degene die verkoopt, degene die koopt, de makelaar. Dat is heus niet met de Chinees gekomen, hoor.”

Reactie van Allatta : “Ik heb slechts van één zaak spijt : dat ik de moeder van Van Holsbeeck heb beledigd ( Allatta noemde Van Holsbeeck in Humo ‘hoerenjong’, nvdr). Daarvoor verontschuldig ik mij publiekelijk. Op mijn beurt verwacht ik excuses van hém voor al het kwaad dat hij me heeft berokkend. In afwachting hou ik mijn bom voor mezelf.”

Reactie van Van Holsbeeck : “Ah, welk kwaad heb ik hem dan berokkend ? Dankzij de klacht die ikzelf en Anderlecht wegens laster en eerroof tegen Allatta hebben neergelegd, zullen we met elkaar worden geconfronteerd en zal ieder zijn stukken en bewijzen voor het gerecht kunnen brengen. Dáár wil ik de confrontatie met hem aangaan, niet voor de televisie.”

Vriend Mogi

Tijdens het twee uur durende onderhoud met Allatta rinkelt zijn gsm minstens tien keer. Na ons wacht hem een volgend interview. De media weten hem nog steeds te vinden, maar niet alleen de media : ook in het voetbal blijven zijn vrienden hem trouw. Een van de oproepen op zijn gsm komt van Mogi Bayat, de sportieve baas bij Sporting Charleroi. Of hij Majid Oulmers tijdens de winterstop bij Piacenza kan stallen ? “Wacht wat af, niks overhaasten”, antwoordt Allatta. “Laat hem eerst nog maar wat goede wedstrijden spelen.”

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier