Onlangs vernam Unibet.com, momenteel de leider in het continentale klassement, dat het in geen enkele grote ronde startrecht krijgt, hoewel het zware investeringen deed om renners als Baden Cooke (ex-ritwinnaar in de Tour) en Carlos Garcia Quesada (vorig jaar vierde in de Vuelta) binnen te halen. Sportdirecteur Lucien Van Impe is de klap nog niet te boven.

Hoe hebben de renners gereageerd op het nieuws ?

Lucien Van Impe : “Niet goed natuurlijk. Uiteraard is Quesada enorm teleurgesteld, net als de andere Spanjaarden in de ploeg. Ze hebben zich honderd procent gegeven om in het voorjaar goed te zijn. Dat hadden we hen gevraagd omdat we dachten dat we door goede prestaties meer kans maakten op een wildcard. Wisten wij veel dat de wildcards al zo vroeg in het seizoen zouden worden uitgedeeld. Kijk, ik heb niks tegen de ploegen die wel mogen starten, maar ik heb wel mijn bedenkingen bij de manier waarop de wildcards worden uitgedeeld. Als je alleen maar aan politiek gaat doen, dan zal de koers daaraan kapotgaan. Onze sponsor steekt hier ik-weet-niet-hoe-veel geld in, maar als hij gewoon de kans niet krijgt, zal hij op een bepaald moment ook zeggen : foert, we investeren ergens anders.”

Hebben jullie nog steeds de ambitie om Pro Tourploeg te worden ?

“Ja, natuurlijk ! De sponsor wíl Pro Tour worden, maar als er geen plaats vrijkomt, kan het niet, hé. De ploegen die ervoor vechten, zoals wij, en die proberen de beste continentale ploeg te zijn, zouden op het einde van het seizoen moeten kunnen overgaan naar de Pro Tour. Dan héb je ten minste iets waarvoor je kan koersen, waar je naartoe kan leven. Nu mag je punten winnen of verliezen, dat maakt niks uit, want je hebt er als continentale ploeg niks aan. Dat is ontzettend frustrerend.”

Misschien toch nog even naar het sportieve. Hoe is het met Frank Vandenbroucke ?

“Hij heeft al gekoerst in de Ronde van Murcia en lijkt hersteld, maar hij is zeker niet klaar om morgen te vertrekken in een klassieker van meer dan tweehonderd kilometer. Ik weet niet hoe het zal evolueren. Op sommige dagen beleeft hij een piek en denk je : ‘Jongens toch, wat kan die allemaal ?’ De dag nadien is het dan weer veel minder omdat hij niet genoeg recupereert. Zijn basis is te smal.”

Per één april keert Dave Bruylandts ook terug in het peloton. Welke plannen heb je met hem ?

“Ik sluit niet uit dat hij start in de Ronde van Vlaanderen. Normaal gezien komt hij daar tekort, maar hij is ongelooflijk gemotiveerd. Dave wil zo snel mogelijk koersen, hij traint ongelooflijk veel. Je ziet dat hij heel scherp staat.”

Gorik Gardeyn laat weten dat hij serieuze ambities heeft voor het voorjaar : hij wil finales rijden in de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix.

“Ik denk dat hij er klaar voor is, hij heeft sinds vorig jaar veel vooruitgang geboekt. Ik denk dat veel te maken heeft met onze ploeg. Veel van de renners die gebleven zijn, rijden beter dan vorig jaar. Doordat we mannen als Baden Cooke hebben aangetrokken, is het voor de andere jongens moeilijker geworden om in de selectie te raken. Ook Gorik voelt dat hij ervoor moet vechten, daardoor werkt hij harder. De jongens trekken elkaar omhoog.”

LOES GEUENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier