Geboorteplaats en -datum?

Aalst, 21 juni 1958.

Welke sporten beoefen je zelf?

Ik woon in Brussel en doe heel het jaar door, in alle weersomstandigheden, zo goed als alles met de fiets. Ik denk dat ik gemiddeld tien kilometer per dag fiets, zo kom ik dus zeker aan genoeg lichamelijke activiteit. Brussel is trouwens behoorlijk heuvelachtig, met enkele spectaculaire klimmetjes, dus je kweekt wel een behoorlijke conditie. Ik ben trouwens niet de enige fietsende politicus. Bij Groen! ben ik verre van de enige en ook Pascal Smet deed vroeger alles met de fiets. Naast mijn gewone stadsfiets heb ik ook een racefiets. Daarmee doe ik wat langere tochtjes. Zo gebeurt het dat ik met de fiets tot bij mijn ouders ga, in Aalst. Er zijn een aantal leuke en rustige weggetjes in het Pajottenland waar het heerlijk fietsen is.

Was je in je jeugd ook al verknocht aan de fiets?

Neen, integendeel. Vroeger ging ik eerder lopen om de conditie op peil te houden. Maar in de eerste plaats was ik een basketter. Ik heb heel mijn jeugd bij Okapi Aalst gespeeld. Groot ben ik nooit geweest en ik was ook geen technisch wonder, maar ik was behoorlijk snel. Ik blonk niet uit, maar deed het wel heel graag. Ik voelde me echt thuis in de basketzaal.

Welke sporten volg je passief?

Ik moet zowat de grootste virtuele supporter zijn die er bestaat. Ik ga zelden of nooit naar sportwedstrijden kijken omdat de tijd mij ontbreekt, maar ik volg de Aalsterse ploegen wel op de voet. Ik weet ieder weekend exact wat Eendracht Aalst en wat basketploeg Aalstar gedaan hebben en ken hun plaats in de rangschikking. Maar ik ben al tien jaar niet meer naar een wedstrijd gaan kijken. Ik ben mee met het sportnieuws, maar zie weinig wedstrijden op tv. Behalve dan de koers, daar ga ik wel eens voor zitten.

Welke sporters heb je al ontmoet?

Drie jaar geleden heb ik voor de Tourshow van de VRT enkele reportages gemaakt samen met Wouter Deprez. We hebben toen samen met hoofdrolspelers Herman Vanspringel en Jan Janssen de legendarische Tour de France van 1968 opnieuw in beeld gebracht. Het was een heel aangename opdracht om met die authentieke mensen een week ‘op schok’ te gaan.

Had je vroeger sportidolen?

Ik heb Willy Steveniers nog regelmatig zien spelen bij Aalst. Hij was toen wel al fin de carrière, maar hij bleef toch wel een van de beste. Maar mijn idool nummer één blijft natuurlijk Eddy Merckx, zijn prestaties waren van een goddelijk niveau.

Bregt Vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier