Wat betekent het voor jou en voor Portugal om de eindronde van het EK te organiseren ?

Luis Figo : “Persoonlijk vind ik het een grote eer om zo’n belangrijke competitie in mijn eigen land te spelen. Ik denk dat het voor Portugal een enorme verantwoordelijkheid is om een evenement van deze omvang te organiseren. En ook een uitgelezen kans om wereldwijd aan prestige te winnen. Voor mezelf is het ook mijn laatste grote toernooi : ik hoop dat ik de Portugese ploeg iets kan bijdragen en dat we een succesrijke campagne kunnen afwerken.”

Is de kalender te vol ? Moeten voetballers te veel wedstrijden spelen ? Als speler van Real Madrid kan deze materie jou niet ongevoelig laten.

“Het is effectief lastig : het programma is werkelijk overladen. We moeten zoveel wedstrijden spelen. In de zomer hebben we slechts één maand om uit te rusten. Voetballers worden tegenwoordig van de ene naar de andere match gesleurd. Ik vind dat men de spelers meer en langere rustperioden zou moeten gunnen. Dan zouden ze fitter zijn en zouden er ook veel minder blessures vallen. Men is gewoonweg veel te veeleisend. Maar ja, we zijn voetbalprofs. We hebben geen andere keuze dan dit te aanvaarden.”

Welk gevoel geeft het om voor Real Madrid te spelen ?

“Ik vind dat nog altijd overdonderend. Ik zit nu drie seizoenen bij Real Madrid. Elke dag verbaas ik me erover hoeveel ik nog kan bijleren, vaak ook door simpelweg op training mijn ogen open te houden. Er schuilt zoveel kwaliteit in onze kern. Dat hou je echt niet voor mogelijk. Ik vind dat het nog beter blijkt op training dan in wedstrijden.”

Je staat als speler van Real Madrid wel onder een onwezenlijke druk. In elke match moet je presteren, elke actie wordt met de loep bekeken.

“Dat is zo. Het is niet altijd even gemakkelijk. In elke wedstrijd moet je beantwoorden aan duizelingwekkend hoge verwachtingen. Maar dat is nu eenmaal inherent aan spelen bij een topclub. Daar moet je niet over zeuren. Integendeel. Ik zou me veeleer zorgen moeten maken als ik niet voor een club van dit kaliber zou kunnen spelen. Aan de top voetballen, is altijd mijn ambitie geweest. Daar ging ik voor, dat wilde ik bereiken. Dan zou het raar zou zijn, mocht ik nu beginnen te mopperen omdat topvoetbal stress veroorzaakt.”

Er was in Spanje veel achterdocht bij de transfer van David Beckham van Manchester United naar Real Madrid. De vraag werd openlijk gesteld : wat komt die bij Real doen, wat kan hij toevoegen ? Vind je dat Beckham die criticasters intussen de mond heeft gesnoerd ?

“Ik vind dat David Beckham het dit seizoen uitstekend heeft gedaan bij Real Madrid. Hij is een absolute topspeler. Het is duidelijk dat hij voor deze ploeg een toegevoegde waarde heeft. Misschien dachten sommige mensen dat hij alleen maar naar Madrid kwam om veel geld in zijn zakken te steken, om de sponsors en adverteerders een plezier te doen. Maar we werden meteen gewaar : hij kwam naar Madrid om te voetballen en zo goed mogelijk te voetballen. En hij heeft getoond dat hij belangrijk is voor het team.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier