Winst voor Caisse d’Epargne in Parijs-Nice.

Machtsvertoon, dat was het wat Alberto Contador tentoonspreidde in de tijdrit van Parijs-Nice en in de etappe met aankomst op la Montagne de Lure. De winnaar van de drie grote rondes won de openingschrono van de koers naar de zon met ruime, gezien de afstand (9,3 kilometer), voorsprong op specialist Bradley Wiggins (G-B, Garmin Slipstream). Wat de Spanjaard van Astana in de rit naar ‘het kleine zusje van de Mont Ventoux’ liet zien, was helemaal indrukwekkend. Met een grotere versnelling dan degene die hij normaal trapt, fietste hij iedereen uit het wiel. El pistolero de Pinto mocht zijn pistool weer bovenhalen. De achterstand die Contador in de spectaculaire ‘waaierrit’ tussen Orval en Vichy had opgelopen, was met één welgemikt schot omgebogen in een geruststellende voorsprong. De eindzege van Parijs-Nice wenkte.

Maar dan kwam the day after. In de voorlaatste rit leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor Contador. Op een kleine twintig kilometer van de aankomst reed hij in het gezelschap van zijn dichtste belagers in de spits van de wedstrijd. Toen Luis León Sánchez enkele kilometers verder demarreerde uit het elitegroepje, ging echter het licht uit voor Contador. Ontredderd spartelde ‘de beste wielrenner van dit moment’, toen hij eerst door zijn andere concurrenten gelost werd en vervolgens zelfs door het peloton voorbijgereden werd. “Vergeten te eten en te drinken”, was de verklaring achteraf. De eindzege ging naar Contadors landgenoot Luis León Sánchez, die met zijn imposante rush naar Fayence de dubbel lukte.

Sánchez, voluit Luis León Sánchez Gil, stond in 2007 als derde al een keer op het podium van Parijs-Nice en vorig jaar werd hij vijfde. Telkens pronkte hij ook met etappewinst. De 25-jarige Murciaan zit dit seizoen al aan vier overwinningen. In februari won hij al de Ronde van de Middellandse Zee en de eerste rit van de Ronde van de Haut Var.

Samen met een ritzege in de Ronde van Frankrijk vorig jaar is deze Parijs-Nice ongetwijfeld zijn mooiste overwinning tot dusver. De huidige Spaanse kampioen tijdrijden komt uit een sportieve familie. Zijn jongere broer Pedro León voetbalt bij Real Valladolid, terwijl zijn oudere broer León een beloftevolle wielrenner was. León liet het wielrennen echter op jonge leeftijd, om als politieagent bij de Guardia Civil te gaan werken. Het noodlot trof hem in 2005: hij overleed na een ongeval met een quad.

Over Parijs-Nice tot slot nog het positieve nieuws vanuit Belgisch oogpunt. Naast de verdienstelijke Jurgen Van den Broeck (Silence-Lotto) en Maxime Monfort (Team Columbia – High Road) was er vooral de uitstekende prestatie van de amper 22-jarige Kevin Seeldraeyers (Quick-Step), die het jongerenklassement won en als zevende eindigde. S

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier