HEEFT EEN TOEKOMST ALS RECHTSBACK VAN DE RODE DUIVELS

Het is bekend: de rechtsachterpositie bij de nationale ploeg is een plaats die ter discussie staat. Toby Alderweireld heeft wel goed zijn streng getrokken, maar er wordt best snel een eventuele stand-in gevonden, liefst een die opgeleid is als flankverdediger. Dan duikt soms de naam op van Luis Pedro Cavanda (22), die dit seizoen al zestien keer in de basis stond bij Lazio en een belangrijke pion geworden is in de ploeg van Vladimir Petkovic. “Ondanks de aanwezigheid van Abdoulay Konko en Stefan Radu is Cavanda de verdediger die sinds het begin van het seizoen al het meest heeft gespeeld”, vertelt Marco Ercole, journalist bij La Repubblica Roma en Laziokenner. “Konko en Radu zijn wel geblesseerd geweest, maar Cavanda stond altijd klaar, dat pleit voor hem.”

Ook de supporters van Lazio zijn gecharmeerd geraakt door de Belgische verdediger. “Dat gebeurde vooral op de momenten dat hij niet in de ploeg stond”, zegt Ercole. “Ze voelden dan dat er iets ontbrak door zijn afwezigheid. Hij is nog geen idool, maar zijn speelstijl spreekt de mensen wel aan.” Ercole gelooft wel dat Cavanda nog niet rijp is om elke wedstrijd te spelen. “Op dit moment vormt hij gewoon een goed alternatief. Maar hij heeft de voorbije twee jaar veel progressie geboekt en hij heeft zijn leeftijd mee.”

Waarom neemt Marc Wilmots Cavanda dan niet op in zijn selectie, tenslotte speelt hij op een dun bezette post én heeft hij het juiste profiel: jong, enthousiast en strijdlustig? Blijkbaar is er een disciplinair probleem. Nochtans heeft Cavanda, volgens Ercole, bij Lazio geen problemen met discipline: “Hij is niet meer dat verwende jongetje van enkele jaren geleden, dat in zijn luxewagen naar de training reed. Hij is ondertussen veel rijper geworden. Neem nu vorig jaar: hij werd toen uit de kern gezet omdat hij weigerde om een nieuw contract onder de voorwaarden van de club te tekenen, maar al die tijd bleef zijn gedrag voorbeeldig.”

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om discipline, voor een plekje bij de Rode Duivels is ook heel veel talent nodig. Maar dat heeft Cavanda, zegt Ercole: “Hij is erg begaafd, zowel op atletisch als op technisch vlak. Offensief gesproken is het een geweldige voetballer, met veel persoonlijkheid, die bijna voortdurend over zijn tegenstander heen gaat. Op verdedigend vlak moet hij wel nog beter worden. Hij laat zijn man nog te vaak lopen en stelt zich geregeld verkeerd op, wat de andere verdedigers dan in de problemen brengt. Hij zou het misschien gemakkelijker hebben als flankspeler in een 3-5-2 of een 3-4-3, wanneer hij zich offensief zou kunnen uitleven terwijl hij rugdekking krijgt.”

Slotsom: Cavanda zou in de toekomst een grote belofte kunnen zijn voor de nationale ploeg. Volgens Marco Ercole zou dat al heel binnenkort kunnen zijn: “Op technisch vlak heeft hij alles wat nodig is om opgeroepen te worden. Misschien niet meteen om titularis te zijn, maar in elk geval wel voor de selectie die komende zomer naar Brazilië afreist.” Wordt mogelijk vervolgd…

DOOR DAVID CUSUMANO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier