Ruim tien maanden zit de Kroaat Luka Peruzovic (57) intussen zonder job. In december 2008 vertrok hij bij Al-Shaab in de Verenigde Arabische Emiraten. “Dat halfjaar bij Al-Shaab was voor mij een heel slechte ervaring. Pas op, ik heb graag in het Midden-Oosten gewerkt. Ik trainde in Saudi-Arabië, in Qatar, bij de nationale ploeg van Bahrein … Overal kon ik professioneel en met goede spelers werken. Maar niet in Al-Shaab, een kleine club met amper budget. Net voor mijn komst heeft het bestuur alle talentvolle spelers verkocht aan andere clubs. Niet verwonderlijk dat de resultaten tegenvielen. Na mij zijn er nog twee andere trainers aangesteld, maar ook zij konden de club niet van de degradatie redden. De mensen die het voor het zeggen hebben, zijn nogal naïef. Ze verwachten meteen een mirakel bij een trainerswissel.”

Peruzovic kende vele omzwervingen als trainer, maar zijn uitvalsbasis ligt – tussen de jobs door – nog steeds in België. “Na Al-Shaab keerde ik terug naar mijn familie in Waterloo. In juni kwam er plots een nieuwe en interessante aanbieding. Op uitnodiging van Persepolis, een van de grootste clubs in Azië, ben ik een paar dagen naar Teheran gegaan. Een bizarre ervaring: ik landde er in volle nasleep van de presidentsverkiezingen. Door de massale protesten en het hardhandige optreden van de politie was het als buitenlander veiliger om in het hotel te blijven. Op een gegeven moment kon ik niet meer met de buitenwereld communiceren, de telefoon- en internetlijnen waren doorgesneden. Er is me niets overkomen, maar de angst sloeg me die drie dagen echt om het hart. Toen ik terug thuis was, hebben ze me gebeld met de vraag of ik wou terugkeren om een contract te tekenen. Ik heb beleefd bedankt.”

Later deze zomer wimpelde Peruzovic nog een aanbieding af. ” Tomislav Ivic stelde me in augustus voor om sportief directeur te worden bij Hajduk Split. Maar de club is nog te veel in een overgangsfase, de politiek heeft er nog te veel macht. Ook die job zag ik niet echt zitten.” Heel onlangs kreeg de Kroaat nog een kans om een verlengstuk aan zijn carrière te breien, al blijft hij nogal mysterieus. “Dit weekend ben ik ergens in Europa naar een wedstrijd gaan kijken en ik heb daarbij ook een aantal mensen ontmoet. Wie weet wacht daar wel een nieuwe uitdaging.” S

Luka Peruzovic speelde voor Hajduk Split en Anderlecht. Als trainer was hij onder meer actief bij Charleroi, Anderlecht, Standard, Racing Genk en Olympique Marseille.

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier