Het programma ‘Beyond the pitch’ belt vanuit Los Angeles een kwartier lang met de topspits van Anderlecht.

In het gesprek, dat zijn marktwaarde geen kwaad zal doen, frappeert vooral de vlotheid waarmee Romelu Lukaku in onberispelijk Engels elke vraag pareert. Door af en toe een ‘ you know‘ tussen zijn vriendelijke antwoorden te draaien, komt hij ook bijzonder chill over.

Met veel typisch Amerikaanse bombarie kondigen de programmamakers Lukaku aan als “een fenomeen”, “mogelijk de meest begeerde voetballer van dit moment” en “bijna een kloon van Didier Drogba“. Na enkele vragen over Anderlecht snijden de goed geïnformeerde interviewers het transferthema aan. “Als je altijd voetbalt met spelers die niet beter zijn dan jij,” aldus Lukaku, “verlies je op den duur de focus. In een groot team wordt elke dag voor mij een uitdaging, in zo’n situatie zou ik graag belanden.” Als hem gevraagd wordt welke competitie hij het beste bij zijn stijl vindt passen, moet Lukaku niet nadenken. “Ik wil naar Engeland. Bij teams als Chelsea of Manchester United zie je allemaal leiders, spelers die echt willen winnen, vechters. Ik ben ook zo. Als ik verlies, ben ik niet om aan te spreken. (…) Als jong kind weet ik dat ik bij een topteam niet direct zal spelen, maar ook als ik maar vijf of tien minuten krijg, zal ik altijd proberen om iets te tonen en om het team te helpen.”

Tussendoor vertelt Lukaku wie zijn idolen waren toen hij nog jonger was. “Toen ik pas over tactiek begon te leren, keek ik op naar Drogba, tijdens zijn eerste jaar bij Chelsea. Je kon hem echt niet van de bal zetten; hij gebruikte zijn kracht, snelheid en techniek. Voor mij was dat toen de meest complete aanvaller. Je had op dat moment ook Adriano bij Inter. Ik zag de match tegen Porto waarin hij drie keer scoorde en zei tegen mijn vader: ‘Dit is fenomenaal!’ (…) Ik wil dat mijn idolen heel professioneel zijn, zowel op als naast het veld. Dat is waarom ik ook opkijk naar Cristiano Ronaldo.”

Tot slot gaat het in het gesprek ook over de Rode Duivels. De interviewers vragen of de huidige ploeg, met daarin ook jongens als Witsel, Hazard en Chadli, weer zal kunnen opstaan op het internationale podium. “Ik ben daar heel optimistisch over”, antwoordt Lukaku. “We moeten alleen nog meer ervaring opdoen. Tegen Duitsland krijgen we bijvoorbeeld iemand als Schweinsteiger tegenover ons. Champions League-ervaring zoals hij die heeft, missen wij nog. Als deze groep zich voort kan ontwikkelen, kunnen we bij de beste teams ter wereld horen.”

Anderlecht stelt zijn jonge topspits gewoonlijk niet ter beschikking voor individuele interviews. “Het kan goed zijn dat dit via zijn omgeving is gegaan,” aldus persverantwoordelijke David Steegen, “maar zeker niet via mij of de club. Wij willen dit niet opblazen, maar vinden het wel een beetje vervelend omdat één medium nu iets gekregen heeft wat de andere niet krijgen. Dat zei ik ook zo aan Romelu. Ofwel staan we het aan niemand toe, ofwel aan iedereen. En dat laatste is gewoon fysiek onmogelijk, want Romelu ontstijgt het voetbal. Iedereen wil hem interviewen.”

Beluister het hele interview via www.sportmagazine.be

door kristof de ryck

“Ik wil naar Engeland.”

Romelu Lukaku

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier