Niet eens tien maanden geleden verscheen Romelu Lukaku voor het eerst in de basisploeg van Anderlecht. In de beslissende wedstrijd voor de titel op Standard bracht Ariël Jacobs de aanvaller een klein kwartier voor het einde in. Als ultiem breekijzer. Lukaku kon het roer niet meer omgooien en in het begin van het seizoen nam de trainer het schoolgaande talent niet op in de A-kern. Dat veranderde toen hij op 22 augustus in Waregem inviel en een paar minuten later een voorzet van Mbark Boussoufa binnen duwde.

Intussen is de 16-jarige spits de nieuwe ster van het Belgisch voetbal en prijkt hij dit seizoen al voor de vierde keer prominent op de cover van dit magazine. Lukaku is hot. Nooit schoot een voetballer zo als een komeet naar de top. Woensdagavond debuteert Romelu Lukaku in de nationale ploeg, nadat hij eerder de uitblinkersrol voor zich opeiste in de Europese galawedstrijd van Anderlecht tegen Athletic de Bilbao en zijn kracht, snelheid en dribbelvaardigheid nog eens liet opspatten. De waarde van het rastalent stijgt met de dag, maar het zou onverstandig zijn van Lukaku als hij nu al voor het grote geld kiest. Anderlecht bouwt zijn paradepaard met geduld op en liet hem dit seizoen in 22 competitiewedstrijden maar twee keer de volle 90 minuten op het veld staan. Wat dat betreft kan Lukaku zich geen betere trainer wensen dan de bezadigde Ariël Jacobs, die ook bij de eerste euforische storm die rond de spits opstak, zijn voeten op de grond hield. Dat deed ook Dick Advocaat, die de jonge god pas nu bij de nationale ploeg haalde omdat je hem niet kunt blijven intomen. Vandaag/woensdag staat hij als international tegen Kroatië voor een nieuwe test.

Romelu Lukaku laat alles rustig op zich afkomen. Hij heeft een kritische vader die zijn spel analyseert om de fouten eruit te halen en hij vindt zelf dat hij te weinig duels met het hoofd wint. En hij wil ook zijn middelbare school afmaken. Lukaku geeft Anderlecht toekomst. Zijn talent zal verder openbloeien en het valt te hopen dat managers, die nu al als aasgieren rond hem zwermen, hem niet gek maken. In de wedstrijd tegen Bilbao wemelde het van de scouts in de tribune. Dat zal woensdag voor de match tegen Kroatië niet anders zijn. Dan wordt het heel moeilijk om aan de verleidingen en verlokkingen te weerstaan. Ook voor Anderlecht, dat waanzinnige bedragen hoort en er eigenlijk baat bij heeft Lukaku te verkopen voor zijn contract, medio 2012, afloopt. Een vreemd dilemma.

Veel kanttekeningen werden er geplaatst bij de hervorming van de competitie. Maar in de slotfase van het reguliere kampioenschap moet worden vastgesteld dat het op dit moment alleen voor Westerlo om niets meer gaat. Drie clubs zijn in een degradatiegevecht verwikkeld en op dit moment zijn er theoretisch nog altijd negen kandidaten voor vier plaatsen in play-off 1. Zelfs Cercle Brugge is nog niet uitgeschakeld, al is de kans al even klein als die van KV Mechelen, Germinal Beerschot of RC Genk. De Limburgers toonden afgelopen zaterdag in Brugge teleurstellend weinig. Nieuwe trainers zorgen vrijwel altijd voor een kortstondig effect en ook in Genk zal dat blijken. De club haalde in januari Samuel Yeboah en Orlando binnen, maar die zaten zaterdag op de bank. Het zijn vooral verkeerde inschattingen die daar tot een zeer matig seizoen hebben geleid.

Wat moet er in Stijn Stijnen omgaan om nog eens de behoefte te voelen om uit te halen naar Dick Advocaat? Ook als voetballers, al dan niet in een opwelling, besluiten zich niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg plegen ze een deur open te houden. Stijnen staat al een heel seizoen sterk te keepen, verblufte vorige week in Valencia en dan zou het van klasse en stijl getuigen om in interviews niet meer op het hoofdstuk bij de Rode Duivels terug te keren. En verder te overtuigen met prestaties.

Maar diep in het binnenste van Stijnen woeden er oorlogen van frustraties en irritaties. Wat moet er gebeurd zijn om zich zo vernederd te voelen?

door JACQUES SYS

Wat moet er in Stijnen omgaan om nog eens uit te halen naar Advocaat?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier