De Tsjechische aanvallende middenvelder Lukas Zelenka is nog altijd maar 24, maar sleept toch al een pak ervaring mee door zijn passages bij Anderlecht en Westerlo. Aan de zijde van onder andere Karel Poborsky ontpopte hij zich tot een waardevolle kracht bij topclub Sparta Praag. Toch droomt de technisch vaardige speler van een terugkeer naar België.

De koppositie in Tsjechië, een nieuwe plaatsing voor de Champions League. Alles verloopt momenteel naar wens bij Sparta Praag ?

Lukas Zelenka : “Inderdaad, we voelen ons momenteel bijzonder happy. Vooral die nieuwe plaatsing voor de Champions League zorgde toch voor een grote opluchting. We ondervonden immers meer problemen dan verwacht met het Hongaarse Ferençvaros. Daar verloren we met 1-0, waardoor de zenuwen enorm gespannen stonden. Plaatsing is immers levensbelangrijk voor onze club. Gelukkig konden we thuis, na verlengingen, met 2-0 winnen. Het was leuk dat ik de eerste treffer kon aantekenen. Ik veroverde na een sterke voorbereiding min of meer een basisstek. Dat doelpunt was niet alleen goed voor mijn vertrouwen, maar ook een teken dat ik in goede conditie verkeer.”

De concurrentie is nochtans groot.

“Absoluut. Bij Sparta Praag ben je nooit een echte certitude, tenzij je Karel Poborsky heet. Mijn voornaamste concurrent is Jan Simak. Een enorm talent, maar vorig seizoen ging hij bij het Duitse Leverkusen mentaal volledig onderuit. Now, he’s almost back in full force. Hij is goed bezig, een prima voetballer met een goed overzicht. De laatste competitiewedstrijden speelden we regelmatig naast mekaar. Het klikte ongelofelijk goed, ook al zijn we ongeveer dezelfde spelers. We moeten het meer van onze techniek dan van onze fysiek hebben.”

Heb je op dat vlak het laatste jaar vooruitgang geboekt ?

“Ja, toch wel. Ik denk dat ik in Tsjechië een sterkere en completere voetballer ben geworden. Mijn explosiviteit is nog altijd in orde, maar mijn loopvermogen en conditie namen zeker toe. Dat is een voordeel als je veel speelt. Ook de ervaring die je bijvoorbeeld opdoet in de Champions League betekent een enorm surplus voor een voetballer.”

Jullie werden ingedeeld in een poule met Fenerbahçe, Lyon en Manchester United. Wat is een realistische doelstelling ?

“Het wordt alleszins een moeilijke bevalling ( lacht). We zullen in een superdag moeten verkeren om die teams te verslaan. Ik denk dat ze individueel allemaal sterker zijn dan wij. Maar daartegenover kunnen wij onze tactische sluwheid plaatsen. Als underdog zijn we het gevaarlijkst, want we beschikken toch over een uitgekookte ploeg. Vorig seizoen waren we voornamelijk afhankelijk van de flitsen van Poborsky, nu staan we collectief wat sterker.”

De trainer opteert voor een offensieve speelstijl ?

“Omdat het ons sterkste wapen is. Hou straks Milan Pacanda maar eens in het oog ! Hij kwam over van FC Brno. Het is een technisch vinnige en kwieke aanvaller. Hij kan een revelatie worden in de Champions League. In verdedigend opzicht zijn we na het vertrek van Tomas Hübschman naar Shakhtar Donetsk en het geblesseerd uitvallen van Petr Johana wat kwetsbaarder geworden. De nieuwkomers zijn nog jong en hebben duidelijk een inloopperiode nodig.”

Voorlopig is er van jou nog geen sprake bij de nationale ploeg ?

“Daar maak ik geen probleem van. De bondscoach, Karel Brückner, kent me immers nog van bij de beloften. Hij weet dat ik alleen maar centraal het best tot mijn recht kom voor het team. En als je daar dan moet opboksen tegen Pavel Nedved of Tomas Rosicky, dan heb je maar weinig te eisen. Mijn tijd komt nog wel.”

Je bent straks einde contract. Wat brengt de toekomst ?

“Ik zou graag terugkeren naar België. Er bestaan al wat contacten. Ik moet het wel nog even met mijn vrouw bespreken, maar als het aan haar ligt, dan keren we morgen al terug. Wij houden enorm van jullie land. We missen de goede mentaliteit en hulpvaardigheid. Mensen komen in België naar het voetbal om zich te amuseren. Hier in Tsjechië is er weinig publiek en zijn ze altijd kritisch. Dat is lang niet altijd even leuk.”

Bij Sparta Praag zouden ze je contract graag openbreken.

“Dat weet ik, ze willen me absoluut behouden. Natuurlijk ben ik hen heel dankbaar dat ze me een nieuwe kans gaven op het hoogste niveau. Daarom wil ik hen straks ook niet bedriegen. Ik zal eerlijk zijn en mijn hart laten spreken.”

door Frédéric Vanheule

‘Bij Sparta Praag ben je nooit een echte certitude, tenzij je Karel Poborsky heet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier