In de beloftewedstrijd tegen Anderlecht, die AA Gent vrijdag met 0-2 won, werden beide doelpunten gemaakt door Armin Cerimagic, een achttienjarige linkeraanvaller uit Sarajevo die al langer in de Gentse jeugd speelt, maar in januari een profcontract voor twee en een half seizoen mocht tekenen. Nóg een aanvaller erbij, hoor je in de wandelgangen verzuchten, want AA Gent heeft er in zijn A-kern al negen rondlopen voor drie posities: Tom Boere, Zlatan Ljubijankic, Ilombé Mboyo, Elimane Coulibaly, Christian Brüls, Yassine El Ghanassy, Ibrahima Conté, Benito Raman en Yaya Soumahoro. Allen op verschillende posities in de aanval inzetbaar. “Ik denk niet dat er andere ploegen zijn met meer dan twee aanvallers per positie”, zegt assistent-trainer Manu Ferrera, “en daarin schuilt misschien ook het probleem: er is niet één echte titularis, unindiscutable numéro 1, bij. Zo kan een positief probleem ook een negatief probleem worden.”

Het eerste elftal won zaterdag met dezelfde cijfers (2-0) als de beloften van Bergen, maar (alweer) geen enkele aanvaller die wist te scoren. Dertig spelers, rekent Trond Sollied, heeft hij dit seizoen willens nillens al gebruikt, vooral door verschuivingen in de aanval. “Mijn grootste ontgoocheling”, zegt hij, “is dat ik zo veel moest wisselen. Niet omdat ik wilde, maar omdat ik moest.”

Sommigen zijn nog jong (Boere, Raman), anderen vielen uit met blessures (Ljubijankic, Soumahoro), zaten op de Afrika Cup (Conté), dachten te veel aan een transfer en kregen een opstoot van klierkoorts (El Ghanassy), leggen diep voorin te vaak de bal terug (Coulibaly) of zitten in aanpassings- en vertrouwensdip (Brüls). Mboyo is met zijn zes doelpunten (waaronder drie na de winterstop) en dertien basisplaatsen (waaronder zes na de winterstop) dankzij zijn inzetbaarheid centraal voorin én op de flank Gents meest renderende spits. “Coulibaly en Ljubijankic hebben goede skills, maar het zijn geen killers“, zegt Sollied. “Mboyo is niet zo ‘fijn’ in zijn acties maar hij beweegt veel. Alleen is de beste beweging soms gewoon blijven staan”, wijst hij op een manco aan inzicht. “Brüls werkt ook veel, maar als je góéd werkt, moet je eigenlijk niet zo veel lopen. Brüls moet eerst focussen op zijn werk en het simpel houden. Niemand wil een poortje zien op het middenveld. Het is leuk voor hem, maar zijn passes moeten safer worden.”

En ofschoon AA Gent met 57 doelpunten de ploeg is die dit seizoen al het vaakst scoorde, zijn het met Jesper Jørgensen (10) en Bernd Thijs (8) twee middenvelders die daar het ruimste aandeel in hebben. “Het middenveld scoort normaal, die zitten op schema,” zegt Sollied, “maar ik zeg al van in de voorbereiding dat we voorin niet efficiënt genoeg zijn. Eén efficiënte spits zou beter zijn, maar ik heb wat ik heb. We zullen zien voor volgend seizoen.”

Een en ander maakt dat de Noorse trainer van AA Gent al sinds de winterstop de voorzetten van de flanken en de bewegingen in het strafschopgebied onvoldoende vindt. “We zijn na Nieuwjaar nog niet in staat geweest ‘het moment’ te grijpen”, zegt hij. Tegen Bergen bleek nog eens hoe weinig spelers AA Gent ondanks de ruime bezetting voorin voor gevaar kan doen zorgen. “Ook de backs moeten hun werk doen, maar we missen vooral ervaring en een rustpunt op het middenveld, de bal komt telkens terug”,

concludeert Sollied. Met Tim Smolders en Bernd Thijs mist AA Gent sinds de eerste speeldag na de winterstop zijn twee meest ervaren spelers in de centrale driehoek op het middenveld. “Hun positie is niet zo makkelijk om in te vullen op korte termijn, wel op lange termijn.”

Ondertussen rijpt het ongenoegen. Sollied liet zich vorige week niet toevallig een vergelijking met zijn eerste passage bij AA Gent ontvallen. Toen beschikte hij niet alleen over een scorende spits ( Ole-Martin Aarst), maar ook, knikte hij, over een veel hechter team dan nu het geval is. Iedereen in de selectie tevreden en van onderlinge conflicten gespaard houden, hoor je, wordt steeds moeilijker. Met één opmerking maaide Sollied zaterdag na AA Gent-Bergen criticasters alvast gras voor de voeten weg: “Sommige spelers moeten spelen, óók als hun vorm niet goed is, omdat de eindfase straks zo belangrijk wordt.”

DOOR RAOUL DE GROOTE

“We missen vooral ervaring en een rustpunt op het middenveld.”

Trond Sollied

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier