de VEDETTE: JUNINHO

Aangezien hij een aandeel had in de vijf opeenvolgende landstitels van Olympique Lyon is Juninho een van de onbetwiste steunpijlers van de ploeg. Zeker omdat de start van de hegemonie van Lyon in Frankrijk samenviel met de komst van de Braziliaanse middenvelder, die door zijn vista en de kwaliteit van zijn passing is uitgegroeid tot de dirigent van de ploeg en die in het collectieve geheugen van de voetballiefhebbers een plaatsje heeft verworven door zijn fantastische vrije trappen. “Ongeacht de afstand naar het doel, is er altijd een vrij grote kans dat de bal in het net belandt”, weet Grégory Coupet, de doelman van Lyon.

Als echte ambassadeur voor de Braziliaanse zaak zong Juninho samen met Claudio Caçapa, die tegelijk met hem naar Frankrijk kwam, de lof van zijn club in zijn vaderland, zodat de rood-blauwen ook sterkhouders als Cris en Fred konden binnenhalen.

Juninho werd zelf aangebracht door Bernard Lacombe in 2000 en moest eerst de afloop van een juridisch geschil tussen Lyon en Vasco da Gama afwachten alvorens te kunnen spelen, maar hij is in de loop der jaren wel uitgegroeid tot een echte leider. Naast het voetbal valt hij op door zijn voorbeeldig gedrag en tussen de lijnen staat hij symbool voor inzet en overgave. Temeer omdat hij ondertussen al 50 keer scoorde in de Franse competitie en 11 doelpunten maakte in de Champions League.

Op zijn 31ste heeft Juninho zijn beste niveau bereikt, zoals ook blijkt uit het feit dat hij er tijdens het WK in Duitsland voor het eerst bij was bij de nationale ploeg, nadat hij in 2002 nog op het nippertje uit de selectie was gevallen. De man die zijn carrière startte bij Recife vooraleer in 1995 naar Vasco de Gama te gaan (en met die ploeg de Copa Libertadores te winnen in 1998, twee keer de Braziliaanse landstitel en de Copa Mercosur in 2000), heeft nu nog één groot doel : de Champions League. Als dat lukt, mag hij stilaan aan zijn voetbalpensioen denken, in de wetenschap dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld om van Lyon een Europese grootmacht te maken. “In Brazilië kende men enkel Paris Saint-Germain en Olympique Marseille. Van Lyon had nog nooit iemand gehoord”, legde hij recentelijk nog uit. Mede dankzij hem staat Lyon nu wel op de kaart.

TACTIEK

Aan de spelwijze is de jongste jaren weinig veranderd. Nog steeds evolueert het team in een moduleerbare 4-3-3. Nochtans gebeurt dat met andere spelers en met een coach die een andere visie heeft. De voornaamste uitdaging van Gérard Houllier zal erin bestaan om het vertrek van de naar Real Madrid verhuisde Mahamadou Diarra op te vangen. Dat wordt een strijd tussen Alou Diarra (Lens) en Jérémy Toulalan (Nantes). Vóór de balrecuperator moeten Tiago en Juninho normaal altijd spelen omwille van hun zeer goede vista en hun kwaliteiten om te infiltreren. Achterin spelen centraal Sébastien Squillaci (als vervanger van de geblesseerde aanvoerder Claudio Caçapa ) en Cris. Op de flanken heeft Eric Abidal zichzelf aan de linkerkant onmisbaar gemaakt, terwijl François Clerc en Anthony Réveillère op rechts voor de plaats strijden. Als diepe spits krijgt Fred momenteel de voorkeur op John Carew, terwijl op de flanken Florent Malouda, Sylvain Wiltord en Sydney Govou met zijn drieën in aanmerking komen voor twee plaatsen. l

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier