Mamadou Sakho breekt door bij PSG.

Dat PSG zowel in de Lique 1 als in de UEFA Cup meestrijdt op het voorplan doet ook de financiële waarde van het team fors stijgen. Een recent onderzoek raamde de gezamenlijke waarde van het type-elftal op 65 miljoen euro. Onmiddellijk achter de nieuwe vedetten Stéphane Sessegnon (16 miljoen euro) en Guillaume Hoarau (14 miljoen euro), vinden we Mamadou Sakho, een jong talent uit het eigen opleidingscentrum.

De jeugdinternational kwam vorig seizoen al eens in het nieuws toen hij in een ploeg die de slechte resultaten opeenstapelde door coach Paul Le Guen bij zijn debuut meteen tot aanvoerder werd gepromoveerd. Inmiddels zou hij 9 miljoen euro waard zijn en volgens waarnemers al gevolgd worden door Chelsea, Arsenal en Juventus. Vandaar dat PSG zich verplicht zag hem een sterk verbeterd contract voor te leggen. De centrale verdediger zou daardoor nu 100.000 euro bruto opstrijken.

Op zijn negentiende lijkt de onverzettelijke Sakho dus al zijn schaapjes op het droge te hebben. “Hij steekt boven het maaiveld uit”, schreef L’Equipe onlangs. “Vandaar dat hij vorig seizoen nog binnen het zieke PSG het geweld van de jonge leeuwen verpersoonlijkte. Hij groeide uit tot het symbool van een club die opnieuw stabiel werd en ook eigen talent een kans geeft.” Sakho ging ook goed om met de mediadruk. Hij geeft hoogst zelden interviews. “Op zijn leeftijd al zo veelzelfvertrouwen en sereniteit uitstralen is erg uitzonderlijk”, toont ook de Franse beloftetrainer Erik Mombaerts zich erg gecharmeerd. “Technisch is hij geen kraan, maar door zijn leepheid en intelligentie slaagt hij erin de meeste duels te winnen”, voegde Bertrand Reuzeau, de trainer die hem bij de invallers begeleidde, daar nog aan toe.

Sinds hij in februari 2007 profvoetballer werd, ontwikkelde de Fransman van Senegalese origine zich enorm. Veertien dagen later maakte hij al zijn Europees debuut in de UEFA Cup tegen AEK Athene: hij werd meteen uitgeroepen tot man van de match. Twee jaar later werkte hij zich naast Zoumana Camara op tot onbetwiste titularis.

Karim Benzema, Yoann Gourcuff en Franck Ribéry zijn volgens het magazine Capital de nieuwe grote reclamelocomotieven in Frankrijk. Nochtans blijft de belangrijkste grootverdiener met reclamecontracten nog altijd Thierry Henry. Door zijn naam aan bepaalde producten te verbinden, strijkt hij 8 miljoen euro per jaar op. Ribéry zou uitkomen op 1,5 miljoen, Benzema op 1,3 miljoen en Gourcuff op 600.000 euro.

Lyon verliest in juni zijn shirtsponsor. De groep Accor, die op de shirts van de zevenvoudige Franse kampioen reclame maakte met de namen Novotel en Ticket Restaurant, besliste immers om als gevolg van de economische crisis met sportsponsoring te stoppen. De nukkige Braziliaanse spits Fred verhuisde naar Fluminense.

Mateja Kezman, de Servische spits van PSG die bij zijn vervanging in de Ligabeker boos zijn truitje op de grond gooide, sloot opnieuw aan bij de groep om een wedstrijd te spelen met de invallers.

PSG werd zwaar gestraft door de disciplinaire commissie, het onlangs opgerichte nieuwe orgaan dat alsnog sancties kan uitspreken voor niet-bestrafte fouten. Claude Makelele, die voor een zware tackle niet was bestraft, werd voor twee wedstrijden geschorst. Stéphane Sessegnon moet omwille van een lichte kopstoot drie wedstrijden langs de lijn blijven. Dat is nog één wedstrijd minder dan Bordeauxspeler Fernando: hij kreeg vier speeldagen omwille van onbetamelijk gedrag tegenover de scheidsrechter.

Jérémy Mathieu en Bryan Bergougnoux, twee spelers die zich dit seizoen ontpopten tot revelaties bij Toulouse en van wie het contract eind juni afloopt, zijn erg gewild op de transfermarkt. Sampdoria en Marseille informeerden al.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier