Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

RC Genk herpakte zich tegen Club Brugge na de misstap van vorige woensdag op GBA en diende Club zijn tweede nederlaag toe.

Peter Vandenbempt : “Onverdiend was het niet, al kon Club best een gelijkspel rechtvaardigen. De kopbal van Simons was over de lijn. Wordt die goal toegekend, dan verandert dat de situatie. Maar Genk was veruit de best voetballende ploeg, met heerlijke combinaties en slim spel. Bekoorlijk was het, een echte topper ! Niet te vergelijken met vorige woensdag, waar Genk misschien wel een offday had. Club laat natuurlijk ook voetballen, ze spelen niet met vijf verdedigers en nog eens drie verdedigende middenvelders zoals GBA. Het predikaat verdedigende trainer is Vandereycken nu toch al een tijdje kwijt. Woensdag zat de verdedigende trainer in de andere dug-out, al kan ik dat van Brys in degradatiegevaar wel door de vingers zien.”

Standard staat stevig derde ! Meer nog : Runje is al zes weken ongeslagen.

“Achterin geven ze niet veel meer weg : amper twee goals in tien matchen. Een voordeel is dat het team met de winterstop niet helemaal door elkaar geschud werd, op de komst van Assou-Ekotto na. Die voetbalt heel sober, recupereert de bal en speelt hem meteen door. Ze hebben ook veel ervaring. Zo’n Conceiçao is voor mij een openbaring. Omdat hij met al wat hij meemaakte nog steeds zo’n ongelofelijke drive heeft. Die komt hier niet even wat uitbollen, blijkt uit de manier waarop hij ervoor blijft gaan. In het verleden probeerde Dragutinovic ook de anderen op sleeptouw te nemen, maar dat lukt Conceiçao beter. Opvallend is dat de sterke periode van het team samenvalt met een mindere periode van Onyewu, tot voor kort een rots in de branding, nu een twijfelende voetballer. Standard is ook anders gaan voetballen dan tot voor kort : ze stormen niet meer met zijn allen blind vooruit om te pas en te onpas de buitenspelval open te trekken.”

Is Dominique D’Onofrio nu plots wél een goede trainer ? Of moet hij alleen de tijd volmaken tot Erik Gerets vrij is ?

“Hij houdt het wel langer uit dan zijn voorgangers in die omstandigheden. Dat zal niet alleen zijn omdat hij de broer is van Luciano D’Onofrio. Gerets is ondertussen een mythe geworden in Luik. Voor een deel is dat zuivere nostalgie. Gerets komt ook alleen maar als hij ziet dat hij iets kan doen in Luik. Standard springt niet altijd even zorgvuldig om met zijn monumenten, bleek een paar jaar geleden nog met Robert Waseige.”

Kan Gerets Standard iets bijbrengen ?

“Zoals hij er als speler perfect paste, past hij er ook als trainer. Overal waar hij kwam, haalde hij onmiddellijk succes. Hij slaagt er altijd in iets in brand te steken. Dat kan nergens beter dan in de vurige stede die Luik is. Voor de geschiedschrijvers van het voetbal zou het een mooi verhaal zijn als Gerets komt en kampioen wordt. Dan is de cirkel rond. Ik zit er ook wel op te wachten, geef ik toe. Vraag is hoeveel hij wil inleveren om in Luik aan de slag te gaan. Het budget van Standard is maar de helft van dat van Anderlecht. Voor het geld moet hij het niet doen. Wel uit liefde voor de club. Uit zijn keuze zal blijken hoe groot die écht is.”

Herman Vermeulen wordt de nieuwe trainer van Sint-Truiden. Net nu hij met Oostende zo goed bezig was. Kost dit Oostende het behoud ?

“Ik vraag me af wie bij STVV er belang bij had dit zo vroeg te lekken. Anderzijds : waarom zou een trainer niet mogen doen wat spelers doen, voortijdig hun vertrek aankondigen ? Of dit invloed heeft op de behoudskansen van Oostende ? Eerlijk : ik vond Oostende niet de beste ploeg in eerste, zelfs op Anderlecht maakten ze geen indruk op mij. Met hetzelfde systeem en dezelfde inzet hadden ze er vijf kunnen binnenkrijgen. Je ziet wel een verschil tussen een type als Vermeulen enerzijds en Bodart en Wilmots anderzijds. Dat zijn mannen die het hebben over inzet en karakter, maar dat volstaat niet altijd. Het komt er ook op aan je spelers tactisch goed in te schatten en daar iets mee te doen. Dat konden Bodart en Wilmots minder dan Vermeulen. Dat je een boek schrijft over zonevoetbal, betekent niet dat je een goede trainer bent, wel dat je over de materie hebt nagedacht. Anderzijds vond ik tot vrijdagavond wat ik van Oostende zag van het slechtste in eerste klasse.”

Hoe bedoel je ?

“Wat ik van Moeskroen zag, was alarmerend slecht. Moeskroen vertoonde alle symptomen van een degradatiekandidaat : onzekerheid, foutjes achterin. Beloufa was nog maar de schim van vorig jaar, Lorenzi is een uitstekend mee voetballende linksachter, maar dat bleek vrijdagavond niet. Er was geen fighting spirit, niets. Zeer verontrustend als je dat vergelijkt met de winning mood waarin Oostende en Bergen na de winterstop verkeren. Haalt Moeskroen in de beginfase van de competitie geen 11 op 15, dan staat het nu laatste. Ze hebben dan nog het geluk dat ze met Zewlakow een vlot scorende spits hebben. Verder proefde ik een sfeer van gelatenheid, ook bij de trainer. Die gaf aan dat er minstens twee klassen verschil was tussen Standard en zijn team. Die uithaal van De Vleeschauwer was ook opvallend. Die herhaalde wat Schaessens in het begin van het seizoen al zei. En voegde er nog aan toe : ‘Als het zo doorgaat, zie ik het niet meer zitten.’ Dat de kapitein bij de rust voorstelt om het tactische plan van de trainer te negeren, is een veelzeggend signaal. Ik vrees het ergste voor Moeskroen, het ziet er echt niet goed uit. Na vrijdag zijn er minstens vier degradatiekandidaten.”

Hugo Broos verbrak het stilzwijgen na zijn ontslag.

“Hij was vooral woedend dat de voorzitter niet eens de elementaire beleefdheid kon opbrengen om hem na twee en een half jaar samenwerken zijn ontslag zelf mee te delen. Verder leek hij me vooral opgelucht door dat ontslag, dat hij sinds de bekermatch op Genk verwachtte. Broos zou wel duizend keer meer kunnen vertellen over hoe er bij Anderlecht gewerkt wordt. Hij gaf al aan dat Roger Vanden Stock veel meer zou bereiken wanneer hij de macht van zijn vader zou hebben. Die heeft hij dus niet : omdat Philippe Collin daar zit. Anderlecht is minstens een tweekoppige draak met koppen die in verschillende richtingen kijken. Zo zal het als club nooit vooruitgaan. Ik vraag me af wat er straks gebeurt als Constant Vanden Stock er niet meer zal zijn. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid mogen we zeggen dat hij de knoop doorhakte wat het ontslag van Broos betreft, dat de anderen daar weinig in te zeggen hadden. Constant bedwingt de ruzie tussen zijn zoon en zijn neef nog even, na hem kan het gevecht om Anderlecht losbarsten. Misschien is Roger wel meer dan Collin klaar om de club over te laten aan geïnteresseerden. Misschien ook niet. Opmerkelijk was ook de uitspraak van Broos dat hij hoopt dat Van Holsbeeck de kans krijgt zijn werk af te maken. Daarmee suggereert hij dat hij dat nu niet kan, dat hij nog steeds tegengewerkt wordt omdat hij heilige huisjes sloopt. Anderlecht is een echte slangenkuil. Ik hoop dat ze erin slagen Frankie Vercauteren voor lange tijd aan de club te binden. Die heeft ten minste een visie, die moet je vrijwaren voor je club. Maak hem technisch directeur, niet Pär Zetterberg !”

door Geert Foutré

‘Anderlecht is een echte slangenkuil.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier