BBC 2: Wimbledon 2011 – openingsdag (13.00 uur)

Vorig jaar zegevierden Rafael Nadal bij de mannen en Serena Williams bij de vrouwen in de finale van het meest vermaarde en prestigieuze tennistoernooi ter wereld. De traditie wil bijvoorbeeld dat alle spelers die deelnemen aan The Wimbledon Championships – want zo luidt de officiële naam van het grandslamtoernooi – worden verplicht tot het dragen van (overwegend) witte kledij. Wimbledon is koninklijk en dat straalt het ook uit. De eerste kampioenschappen dateren al van 1877, toen nog een geheel Engelse aangelegenheid. Zo is Wimbledon het oudste tennistoernooi ter wereld. Maar liefst 128 enkelspelers dingen op het befaamde gras ieder jaar mee naar de zege, goed voor een klein miljoen euro prijzengeld. De kwalificatierondes worden van 13 tot 16 juni gespeeld, op 17 juni wordt het speelschema voor het hoofdtoernooi geloot. De finale vindt dan plaats op 3 juli.

Voor onze landgenoten is het Londense tennistoernooi wat het enkelspel betreft nog nooit een voltreffer geweest: in 2001 en 2006 haalde Justine Henin wel de finale, maar ze verloor die telkens. Paul de Borman en Xavier Malisse haalden in respectievelijk 1904 en 2002 de halve finale, de beste prestatie voor een Belgische man op Wimbledon. In het dubbelspel waren Josane Sigart (1932, met Doris Metaxa) en Kim Clijsters (in 2003, met Ai Sugiyama) wel succesvol in de finale.

Diezelfde Kim Clijsters werd eind mei in Roland Garros – uiterst verrassend, want ze was een van de favorieten voor de eindzege – uitgeschakeld in de tweede ronde door de nobele onbekende Arantxa Rus. “Maar de omstandigheden in Londen zijn helemaal anders dan die in Parijs”, zegt Sabine Appelmans, ex-tenniscoryfee en trainster van het Belgische Fed Cupteam. “De ondergrond van Wimbledon past beter bij haar intuïtieve spel. Ik schat haar kansen hoger hier hoger in dan op Roland Garros.” Haar kansen, dat betekent volgens Appelmans ‘een kanshebber op de eindzege’. “Al zeg ik niet dat ze de topfavoriete is. Serena Williams en Maria Sjarapova zijn absoluut te duchten concurrenten. Enorm veel hangt af van de vorm van de dag.” Wimbledon, te volgen op alle sportmedia vanaf 20 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier