Youssef El-Arabi bezorgt Caen droomstart.

Iedereen was het erover eens dat Caen zoals alle nieuwkomers een moeilijk seizoen zou beleven. Al hebben de Normandiërs natuurlijk wel het voordeel dat ze slechts één seizoen uit de hoogste klasse weg waren en er dus veel beter hun weg kennen dan de andere promovendi Arles-Avignon en Brest. Maar omdat Caen met openingspartijen tegen Marseille en Lyon niet bepaald een makkelijke kalender kreeg toegewezen en geen grote namen kon binnenhalen als versterking, werd her en der toch gevreesd voor een catastrofale start.

“Van die eerste wedstrijden hadden we wat schrik”, liet voorzitter Jean-François Fortin vorige week optekenen. “Ik was bang dat de jonge groep bij mogelijk tegenvallende uitslagen het mentaal zwaar zou krijgen.” De kern van Caen bestaat voor een groot stuk immers uit spelers uit de eigen jeugdopleiding. Die kregen de kans om zich te bewijzen. En dat deden ze overtuigend. Ze klopten Marseille met 1-2 en Lyon met 3-2. De eigen jeugdspelers Ismaila N’Diaye, Sambou Yatabaré en Livio Nabab waren daarbij de grootste blikvangers, samen met de nieuwe goalgetter Youssef El-Arabi, die onlangs nog werd geselecteerd bij de Franse nationale zaalvoetbalploeg van min 21-jarigen.

El Arabi scoorde zowel tegen Marseille als tegen Lyon en vierde dat telkens door te doen alsof hij een machinegeweer afvuurde. Het bracht hem in de belangstelling bij enkele Duitse en Turkse clubs. Na een weekje nadenken over de aanbiedingen, opteerde hij echter voor een contractverlenging bij Caen. Volgens zijn aanvoerder Benjamin Nivet beschikt hij over alle troeven van de moderne spits: techniek, snelheid, diepgang, efficiëntie en polyvalentie.

De 23-jarige aanvaller is alleszins de eerste revelatie van het seizoen. Hij trekt de lijn door van vorig seizoen met elf goals en acht assists in tweede klasse. Ondertussen sprongen zijn prestaties ook in het oog bij Marokkaanse scouts. “Ik ben Fransman, maar mijn roots liggen in Marokko. Ik ken het project dat Erik Gerets er als bondscoach wil realiseren en zou daar heel graag aan meewerken.”

Nicolas Anelka noemde de schorsingen die de Franse voetbalbond oplegde een maskerade. De 32-jarige spits van Chelsea is voor 18 wedstrijden geschorst. Hij zal normaal pas bij het EK van 2012 weer voor de nationale ploeg kunnen spelen en gaf al aan dat hij afhaakt. Patrice Evra en Franck Ribérykregen respectievelijk vijf en drie wedstrijden schorsing, terwijl Jérémy Toulalanéén match noodgedwongen aan de kant moet blijven. Bondscoach Laurent Blanczit verveeld met de schorsingen. Door de straf voor Ribéry, de schorsing van Gourcuffen de blessure van Nasri, beschikken Les Bleus voor de openingswedstrijd tegen Wit-Rusland immers niet over een spelmaker.

Olympique Marseille boekte tegen Lorient zijn eerste zege van het seizoen. De club realiseerde eindelijk ook een grote transfer. Het team van Didier Deschamps betaalde aan Nice 15 miljoen euro voor spits Loïc Rémy. Diens debuut werd echter uitgesteld omdat bij de medische tests een hartafwijking werd vastgesteld. Het bestuur van Marseille maakt zich echter niet ongerust: de speler moet enkel een aantal bijkomende onderzoeken ondergaan. Zijn carrière is niet in gevaar. Om de aanval nog meer te versterken, wil Marseille nu ook de goalgetter van Toulouse, André-Pierre Gignac, binnenhalen.

Lyon heeft het contract van zijn Braziliaanse verdediger Cleber Andersonverbroken .

Toulouse voert met het maximum der punten (9 op 9) verrassend de rangschikking aan. In tweede klasse zette het pas gepromoveerde Evian Thon-Gaillard, de club van ex-Charleroidoelman Bertrand Laquait, met 9 op 12 een sterke start neer.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier