Bordeaux schittert nationaal en Europees.

Door met 0-1 te winnen op het veld van Lyon heeft regerend landskampioen Bordeaux zijn concurrent nu op een achterstand van acht punten gezet. De Girondins zijn dus duidelijk de titelfavoriet. In twee en een half jaar tijd is coach Laurent Blanc erin geslaagd zijn team een Europese status te bezorgen. Zijn werk valt zozeer in positieve zin op dat L’Equipe hem topfavoriet noemt om na het WK van 2010 de vermaledijde Raymond Domenech op te volgen als bondscoach.

Vorig seizoen profiteerde Bordeaux nog volop van het verrassingseffect door permanent de druk bij Marseille en Lyon te leggen, maar dit seizoen trekt het zonder probleem het jasje van favoriet aan. In het duel van afgelopen weekend tegen Lyon maakte het team in de tweede helft zelfverzekerd het spel. “De jongens hebben na hun titel van vorig seizoen en hun sterke prestaties in de Champions League totaal geen complexen meer”, verklaarde ex-speler Christophe Dugarry.

Terwijl Lyon, uit frustratie dat het na zeven opeenvolgende titels zijn kroon had moeten afstaan, en Marseille afgelopen zomer bijzonder veel geld ophoestten voor transfers, koos Blanc voor continuïteit. Hij zag enkel Souleymane Diawara vertrekken en schonk vertrouwen aan jongeren als Benoit Trémoulinas – een soort kloon van Bixente Lizarazu – en centrale verdediger Ludovic Sané.

Ook op het Europese toneel toonde Bordeaux zich ijzersterk. Terwijl het vorig seizoen nog een 4-0-lesje kreeg van Chelsea, haalde het in de poules nu 16 op 18 na onder meer een 0-2-zege bij Bayern en een 2-0 tegen Juventus, dat tot zijn ontzetting naar de Europa League moet. De grote baas van televisiezender M6, Nicolas de Tavernost, meldde als meerderheidsaandeelhouder alvast dat de kwalificatie voor de achtste finales ook de kandidatuur van Bordeaux om in een nieuw stadion mee Euro 2016 te organiseren kracht bijzet. Het Chaban Delmasstadion raakt inderdaad stilaan wat verouderd.

Rijsel zette een mooie reeks neer met vier overwinningen op rij, waarin het telkens vier keer scoorde. De spelers die het team momenteel sterk doen draaien, zijn Eden Hazard, Pierre-Alain Frauen Gervinho.

Magdalena Louis-Dreyfus, de weduwe van de vroegere voorzitter van Marseille, kondigde aan dat ze geen geld meer wil investeren in de club indien die zich niet weet te plaatsen voor de volgende editie van de Champions League.

Junichi Imamoto, de Japanse international van Rennes, past niet meer in de plannen van trainer Frédéric Antonetti. Hij mag op zoek naar een nieuwe club.

Toulouse heeft geen doelmannen meer. Na de blessure van Yohann Pelé– kruisbanden van de linkerknie gescheurd – heeft zijn vervanger Olivier Blondel een enkelbreuk opgelopen. De ploeg haalde Mathieu Valverde, die nu bij Boulogne-sur-Mer speelde, als joker in.

Paulo Duarte, de trainer van Le Mans, is de eerste die dit seizoen zijn ontslag krijgt. De Portugees, die ook bondscoach is van Burkina Faso, moest met lede ogen aanzien dat zijn team bleef hangen op de 19e plaats.

Mamdou Niang, de aanvoerder van OM die zich tegen Real blesseerde, zal zes maanden langs de kant moeten blijven. Omdat straks ook vier spelers vertrekken naar de Afrikaanse landenbeker, betekent dit dat Marseille zich tijdens de volgende mercato zal moeten versterken.

Christian Gourcuff, de trainer van Lorient, verlengde zijn contract tot in 2014.

Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon, kwam met het idee op de proppen om bij de Franse nationale ploeg een functie van manager te creëren. Hij ziet zichzelf als kandidaat om die positie te bekleden.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier