Kaiserslautern hoopt met het wegsturen van Andreas Brehme de interne crisis op te lossen.

Vorige maandag werd Andreas Brehme (41) als eerste Bundesligatrainer ontslagen. De gewezen verdediger werd als zondebok aangewezen voor de zwakke competitiestart. Uit de drie duels onder zijn hoede werd slechts één schamel puntje vergaard, veel te weinig voor een club met uitgesproken Europese ambities. Dat, gevoegd bij het mislopen van kwalificatie voor Europees voetbal, kostte de 86-voudige Duitse international zijn kop. Met zijn wegsturen hoopt de club een weg te vinden uit de crisis die de Roten Teufeln in de greep houdt.

Met Brehme verdwijnt er een clubmonument. De oud-speler was begin oktober 2000 aangesteld als opvolger van Otto Rehhagel, die de eer nog aan zichzelf hield. In zijn eerste jaar bereikte Lautern nog de halve finale van de Uefacup, maar daarna bleven de prestaties onder de verwachtingen. Afgelopen seizoen werd in de laatste twee speeldagen zelfs stom de kwalificatie voor de Uefabeker uit handen gegeven. Daarom is het vertrek van Brehme geen echt grote verrassing.

Ook op bestuursniveau bleef de onrust niet zonder slachtoffers. Voorzitter Jürgen Friedrich, de enige steun en toeverlaat van Brehme binnen de directie, stelde zijn functie per direct ter beschikking en werd opgevolgd door Gerard Herzog en Erwin Göbel. Hiermee toonde Friedrich zijn loyaliteit, want hij had eerder duidelijk laten uitschijnen dat hij ook zou opstappen als Brehme de club verliet. Het wegsturen van Friedrich zorgt er wel voor dat de oppositiepartij Unser FCK (onder leiding van Andreas Kirsch en oud-aanvaller Olaf Marschall) een grotere macht krijgt. Zij streven naar een snelle herstructurering van de club en willen in zee gaan met FC Baselvoorzitter René C. Jäggi, die dan trainer Christian Gross zou meebrengen.

De kwestie is ook op politiek niveau een hot item. Zo zorgde Kurt Beck, de minister-president van Rheinland-Pfalz voor een bijeenkomst met alle betrokken partijen. Hans-Peter Briegel moet tot 15 oktober, datum van de jaarlijkse bijeenkomst, inspringen als sportief directeur en de turbulentie stoppen. Assistent Karl-Heinz Emig neemt voorlopig de trainingsarbeid op zich, terwijl de Deense oud-speler Michael Schjönberg van de B-junioren werd doorgeschoven naar de A-ploeg. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier