Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De fluwelen revolutie in het bestuur van Zulte Waregem, die Sport/Voetbalmagazine in november aankondigde, lijkt zich nu al te voltrekken.

De kern van die omslag: een verschuiving van de aandelen binnen de cvba Grensverleggend (de vennootschap achter Zulte Waregem) en de bestuursfuncties van de oude naar nieuwe leden van de raad van bestuur. Die bestond, na het verdwijnen van Patrick Decuyper in augustus 2013, uit CEO Willy Naessens, voorzitter Carl Ballière, Mieke De Clercq en Ronny Schelfhout. In 2014 en 2015 kwamen daar vier anderen bij. Van een zwaarder/kapitaalkrachtiger kaliber bovendien: naast advocaat Frank De Langhe ook Tony Beeuwsaert (met zijn financieel-industriële groep Accoform (hoofd)aandeelhouder van verschillende binnen-/buitenlandse bedrijven en gedelegeerd bestuurder van verlichtingsbedrijf TAL, shirtsponsor van Zulte Waregem), Philippe Huyzentruyt (zaakvoerder/eigenaar van zijn gelijknamige bouwonderneming) en Jos Donvil (topman van BASE Company). Die hebben de voorbije maanden al hun stempel gedrukt op het beleid. Zo staat Huyzentruyt met zijn ervaring als ondernemer de fusieclub bij in het dossier van de stadionvernieuwing.

De Langhe en Donvil hebben, dixit Willy Naessens, intussen elk vijf procent van de aandelen verworven. En ook Beeuwsaert staat klaar om, gekoppeld aan een kapitaalsverhoging, een flink pakket over te kopen van Naessens. Die heeft zo’n goeie veertig procent van de aandelen, maar wil dat naar twintig laten zakken, zei hij vorige vrijdag in Krant van West-Vlaanderen. In dat interview bevestigde Naessens wat dit magazine eerder al schreef: dat hij op zijn 66e, en ook Carl Ballière, hun functies als CEO en voorzitter willen afstaan als de club daarvoor de juiste personen vindt.

Er was voor de CEO-invulling eerst sprake van Donvil, maar die heeft het momenteel (te) druk met de overname van BASE door Telenet. De bedoeling is dat de nieuwe CEO zich bijna fulltime kan wijden aan de club, ook om het nu te omvangrijke takenpakket van algemeen manager Eddy Cordier te ontlasten. Zo kan die naast coach Francky Dury op het sportieve focussen, onder meer op de toekomstige integratie van de jonge talenten van Thomas Caers‘ Essevee Soccer School in de A-kern, naast de ‘gewone’ jeugdopleiding. De nieuwe CEO zou zich dan over de commerciële dossiers en de stadionuitbating ontfermen. Eerstdaags zou de club over de bestuursverschuivingen, met mogelijk ook nieuwe namen, officieel duidelijkheid verschaffen.

JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier