Lyon moet tevreden zijn met een rol als outsider.

Na de nederlaag tegen Bordeaux moet Lyon zichzelf weer in vraag stellen. Maar al vóór die wedstrijd zat er stront aan de knikker. Bernard Lacombe, wiens invloed als adviseur van de voorzitter sinds de komst van Claude Puel als coach fors verminderde, had immers felle kritiek geuit aan het adres van de spelers. “We beschikken over een middelmatig en technisch beperkt team”, stelde hij. “Men moet Puel niet met alle zonden van Israël overladen, omdat hij bijna elke wedstrijd met een andere ploeg start. Hij is niet de enige verantwoordelijke. In de match die we met 4-3 tegen Rijsel verloren, waren onze middenvelders echt nergens. Het ontbreekt dit team aan echte leiders. Eigenlijk zijn het allemaal dienende spelers.”

Lyon had in drie wedstrijden dertien goals tegen gekregen. Het kroop tegen Bordeaux massaal achter de bal, maar het verloor toch met 1-0. Met uitzonderling van Lisandro Lopez, die sinds het begin van het seizoen al sterk speelt, kon geen enkele nieuwkomer zich opwerpen als uitblinker. Het vertrek van de Braziliaan Juninho, die als speler nochtans zijnbeste tijd had gehad, kon niet worden opgevangen.

Volgens voorzitter Jean-Michel Aulas getuigt het van kwade wil om te zeggen dat de coach onvoldoende kwaliteiten heeft. “De spelers en de coach laten elkaar echt niet in de steek. Ik blijf de trainer volop steunen”, voegde hij eraan toe.

Het is in ieder geval duidelijk dat het huidige team minder sterk is dan de generatie Essien-Diarra-Juninho. Dat Cris en Jean-Alain Boumsong, die samen de centrale as vormen in de verdediging, niet meer van de jongsten zijn en minder kunnen rekenen op middenvelders die zich van hun verdedigende taken kwijten, blijkt ook. “De spelers nemen onvoldoende hun verantwoordelijkheid”, schreef L’Equipe. Aulas, die nog goed weet hoe de spelers in 2007 erin slaagden om coach Gérard Houllier buiten te werken, is in ieder geval op zijn goede. Hij zal volgens de Franse sportkrant niet te snel blind varen op die spelers.

Bondscoach Raymond Domenech, die door een lid van de Franse voetbalbond in vraag werd gesteld, overleefde een vertrouwensstemming. Voorts ontkende hij dat hij, zoals in het magazine France Football stond, een premie van 862.000 euro zou hebben opgestreken voor de kwalificatie van Frankrijk voor het WK in Zuid-Afrika. Strikt genomen had hij geen ongelijk, maar enkele uren later bevestigde de bond dat het toch niet veel scheelde: Domenech kreeg een premie van 826.000 euro.

Alain Perrin werd ontslagen als coach van Saint-Etienne, de werkgever van onze landgenoot Kevin Mirallas. Een jaar geleden ging hij bij de club aan de slag, toen les Verts achttiende stonden. Hij slaagde erin het behoud te verzekeren. Nu staat Saint-Etienne echter opnieuw achttiende. Perrin wordt opgevolgd door Christophe Galtier, de assistent die hij zelf meebracht, nadat eerder ook de naam van oud-international Luis Fernandez de ronde deed.

PSV heeft misschien iemand helemaal anders aangetrokken dan gedacht. Edel Apoula, die ook nog eventjes (van juni tot augustus 2006 op huurbasis) bij AA Gent vertoefde, is immers mogelijk niet de echte naam van de huidige titularis in het doel van de Parijzenaars. Hij zou ook 28 jaar oud zijn in plaats van 23. Er is alvast een onderzoek ingesteld. Maar Christophe Henrotay, de zaakwaarnemer van de Armeens-Kameroense doelman, doet het hele verhaal af als lulkoek.

Hatem Ben Arfa, de middenvelder van Marseille die niet de beste verstandhouding heeft met coach Didier Deschamps, vertrekt mogelijk in januari naar het Griekse Olympiacos Piraeus.

Valenciennes wil tijdens de wintertransferperiode zo snel mogelijk van drie spelers af, onder wie onze landgenoot Luigi Pieroni (29, ex-Luik, -Moeskroen en -Anderlecht).

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier