De hype rond Youri Tielemans barstte vorig jaar al los. Wat blijft daar een jaar later van over en hoe ziet zijn toekomst eruit?

11 juli 2014. Anderlecht bereidt het nieuwe seizoen voor in Oostenrijk. Op het programma staan enkele stevige trainingssessies en vriendschappelijke wedstrijden tegen onder andere het Dynamo Kiev van (de toen geblesseerde) Dieumerci Mbokani. Dat de Oekraïners niet op volle sterkte staan, maakt de zege van Anderlecht (2-1) er niet minder knap op. Nog knapper is dat YouriTielemans die dag alomtegenwoordig is: ballen recupereren, dribbelen, verre passes versturen, vrijschoppen nemen… Op het einde van de partij zelfs nog een Zidanebeweging. Opmerkelijk, aangezien Tielemans nog met een lichte trainingsachterstand kampt omdat hij een paar dagen later de voorbereiding aanvatte. Wie hem na de wedstrijd dan ook nog eens met zijn borst vooruit ziet stappen, weet: Tielemans voelt zich goed.

Op dat moment lijkt het dat de youngster een verlengstuk zal breien aan zijn beresterke einde van vorig seizoen – bekroond met de landstitel en de trofee voor Jonge Profvoetballer van het Jaar. Tielemans was toen amper zeventien jaar en zes dagen – alleen Celestine Babayaro was nog jonger toen hij die trofee won.

Te veel complimentjes?

Het sprookje van Youri Tielemans begint op 28 juli 2013. Meteen vliegen de complimenten en de lofbetuigingen hem om de oren. De klasse van de jonge spelverdeler valt zo op dat hij fans en bestuur de 2-3 nederlaag tegen Lokeren doet vergeten. Het vervolg is niet altijd even schitterend, maar kritiek kreeg Tielemans tot hiertoe nog niet te slikken. John van den Brom ging niet altijd even handig om met zijn meest talentvolle middenvelder, maar voor het overige regende het superlatieven.

Anthony Vanden Borre: “Als ik hem op zijn zestiende zie spelen, vind ik hem beter dan Vincent (Kompany, nvdr) en ik op die leeftijd. Een gróót compliment, maar het is gewoon de waarheid.” Pär Zetterberg, de vroegere spelverdeler van het paars-witte middenveld: “Tielemans is een fenomeen. Er zijn er maar weinig sterker dan hij.” Legende Jan Mulder in zijn bekende stijl: “Tielemans is 100 miljoen euro waard. Dat Anderlecht dat maar snel op papier laat zetten door een notaris.” Zelfs BesnikHasi, doorgaans niet gul met complimentjes, zegt over zijn jonge middenvelder: “Tielemans heeft een betere lange bal dan Lucas Biglia en hij is ook belangrijker in de kleedkamer. Hij laat nu al van zich horen.” Bij zo veel lof kan het niet anders dan dat je met opgeheven hoofd door het leven stapt.

Publiekslieveling

Begin dit seizoen heeft Tielemans het nochtans moeilijk, net zoals heel Anderlecht. Want afgezien van 45 weergaloze minuten tegen Club Brugge overtuigt paars-wit allesbehalve. Secretaris-generaal Philippe Collin meent te weten dat het de jonge middenvelder nog wat aan precisie en ritme ontbreekt. Feit is dat de youngster met rugnummer 31 nooit echt in zijn spel kwam met de weinig beweeglijke Luka Milivojevic naast zich.

Ondanks die mindere periode behoudt Hasi het vertrouwen in Tielemans, die afgezien van zijn sportieve klasse ook een zegen voor de supporters blijkt. De ultra’s van de Mauve Army roepen hun jonkie na de wedstrijd weleens bij zich zodat hij de gezangen kan starten. De fans hebben ook al een lied aan Tielemans gewijd. Een aantal keren per wedstrijd klinkt het op de tonen van het lied dat de fans van Manchester City voor Vincent Kompany bedachten, een eigen versie van Simon & Garfunkels Mrs. Robinson: Here is to you, Youri Tielemans, Anderlecht loves you more than you’ll know.

Perfect tweetalig, jong en barstensvol talent, welke fan houdt niet van zo’n speler? Youri Tielemans straalt bovendien het DNA van paars-wit uit, zoals Steven Defour destijds de verpersoonlijking van Standard was. Tielemans is dan ook een kind van Anderlecht, in zijn voordeel speelt het gemak waarmee hij voetbalt. Dat doet de supporters terugdenken aan de vele stijlrijke voetballers uit het rijke Anderlechtverleden.

Tielemans wordt ook perfect afgeschermd van de media, de kans op foute uitspraken is dus bijzonder klein. “Net zoals Romelu Lukaku en Dennis Praet proberen we Youri wat te ontzien, want ook hij combineert zijn voetbalcarrière met school. Beetje bij beetje laten we hem los, ook dat maakt deel uit van de begeleiding”, licht communicatieverantwoordelijke David Steegen die aanpak toe.

Na zijn meer dan geslaagde play-offs wordt Tielemans nu al getipt als toekomstige Gouden Schoen. Misschien te snel, maar de vergelijking met Steven Defour is opportuun. Die was immers negentien toen hij de trofee won. Youri Tielemans zal er in januari nog maar zeventien zijn. “Ik leg mezelf geen druk op. Ik weet nochtans dat het momenteel niet zo goed gaat”, gaf hij voor de topper tegen Club Brugge toe. “Zelfs de stilstaande fases – normaal gezien een van mijn sterke punten – lukken niet. Gelukkig maak ik me niet snel zorgen en weet ik dat dat goede gevoel wel zal terugkomen. De komst van Steven is in elk geval een goede zaak voor mij. Hij heeft ons in korte tijd al heel wat ervaring bijgebracht.”

Altijd in de schaduw gebleven

Als er iemand Youri Tielemans goed kent, dan wel Mohammed Ouahbi. De Schaarbekenaar is aan zijn elfde seizoen als jeugdtrainer bij Anderlecht bezig en coachte Tielemans bij zijn debuut bij de U8, maar ook bij de U11, U14, U15 en U17. “Youri is niet het type dat stappen overslaat”, verzekert de huidige coach van de U21. “Hij is perfect omringd en heeft ouders die noch hem, noch Anderlecht onder druk zetten. Ze zijn zelfs nooit op de club geweest om iets te bespreken tot Youri zestien werd. En zijn schoolwerk gaat voor alles. Soms mocht hij niet trainen omdat hij te veel huiswerk had. Zijn ouders hebben ook nooit aangedrongen op een profcontract. De club heeft zélf die eerste stap gezet. Het hielp ook dat vader Tielemans alle managers op een afstand heeft gehouden. Pas sinds een paar maanden wordt Youri begeleid door ChristopheHenrotay.”

Die terughoudendheid is uitzonderlijk voor (de ouders van) een speler die het record bezit van jongste Belg ooit in de Champions League, met zijn 16 jaar, 4 maanden en 25 dagen. Een tiener die, in tegenstelling tot CharlyMusonda Junior (Chelsea)en Adnan Januzaj (Manchester United), Anderlecht voorlopig trouw blijft. “Youri liep als jeugdspeler wel minder in de spotlights”, geeft Ouahbi toe. “Hij heeft nooit vier spelers gedribbeld zoals Musonda Junior weleens deed en werd ook niet steevast tot beste speler van het toernooi uitgeroepen. Toch hebben we bij Anderlecht altijd geweten dat Tielemans een supertalent was. Even waren er twijfels over zijn fysieke kwaliteiten en vooral over zijn gebrek aan explosiviteit, maar elke keer als men mij vroeg wie ik het verst zag raken, noemde ik zijn naam.

“Toen ik Youri bij de U17 onder mijn hoede had, heb ik hem gezegd dat hij hoger mocht mikken dan de U19 waar hij toen van droomde”, vervolgt Ouahbi. “Ik zag immers hoeveel maturiteit hij toen al in zijn spel legde. Zowel fysiek – ongetwijfeld dankzij zijn verleden als judoka, waardoor hij stevig op zijn benen staat – als mentaal. Youri is een slimme kerel met wie je gerust een tactische discussie kunt voeren. Hij mag dan wel rustig lijken, wees maar zeker dat hij zijn voet zal zetten als het nodig is.

“Youri was ook altijd een echte leider, die een hekel heeft aan verliezen. Ik heb mijn spelers geleerd dat winnen belangrijk is, op voorwaarde dat we dat op ónze manier doen. Youri was al op jonge leeftijd mee met de filosofie van de club. Ik herinner me een wedstrijd tegen Cercle Brugge waarin we met 0-9 voorstonden, maar waar we op het einde nog een tegendoelpunt slikten. Plots zag ik Youri zijn ploegmaat, die in de fout was gegaan, zijn vet geven. Dat beeld zal ik nooit vergeten. Het is nog te vroeg om hem nu al tot aanvoerder te bombarderen, maar hij heeft het zeker in zich om dat ooit te worden.”

Arrogantie?

Of die aangeboren nonchalance en die zelfverzekerde tred Tielemans arrogant maken? “Youri is geen arrogante jongen”, verzekert Ouahbi. “Hij is wel een echt Anderlechtproduct. Misschien maakt dat hem een tikje arrogant zonder dat hij dat echt wil. Als je al op heel jonge leeftijd het shirt van Anderlecht mag dragen, kan de status van de club ertoe leiden dat mensen dat beeld van je krijgen.”

Zal Youri Tielemans dezelfde problemen en moeilijkheden hebben als Romelu Lukaku en Dennis Praet in hun tweede jaar? “Hij heeft het altijd wat moeilijk in het begin van het seizoen, maar hij moet wel leren minder afval in zijn spel te leggen”, vindt Ouahbi. “Op het hoogste niveau focust men ook op wat je allemaal fout doet. Die afval in zijn spel had hij al van bij de jeugd. Niet verwonderlijk als je ziet hoe vaak hij naar voren probeert te spelen. Balletje breed leggen of terugspelen doet Youri zelden. Ik heb altijd benadrukt dat hij de oplossing naar voren moest zoeken, maar in de eerste ploeg moet hij toch een compromis vinden tussen breed en diep spelen.

“Tot bij de U17 voetbalde Youri op de tien, ook al is hij geen klassieke spelmaker. We lieten hem daar spelen omdat hij zowel goed kort als lang kon voetballen en we wilden dat hij die creatieve touch behield, maar we wisten toen al dat hij veeleer een nummer zes is. Daar heeft hij het spelvolume voor, in die zin dat hij zowel kan verdedigen als aanvallen en ook nog eens regelmatig in de zestien opduikt.”

Onder John van den Brom wist Tielemans soms niet goed waar te lopen. Ook vandaag legt hij nog te weinig regelmaat in zijn prestaties, maar dat baart niemand bij Anderlecht zorgen. “Op mentaal vlak was vorig seizoen een zware dobber voor Youri. De eerste keer immers dat hij zo’n periode vol twijfels beleefde”, weet Ouahbi. “Youri klaagt gelukkig niet vlug. Ik heb hem vorig seizoen ook een paar keer gewezen op de weg die hij in korte tijd al heeft afgelegd. Nog niet lang geleden trainde hij nog met mij op het kunstgrasveld. Kwestie van alles te relativeren.”

DOOR THOMAS BRICMONT

“Ik maak me niet snel zorgen en weet dat het goede gevoel wel zal terugkomen. De komst van Steven is in ieder geval een goede zaak voor mij.”

Youri Tielemans”Youri mag dan wel rustig lijken, wees maar zeker dat hij zijn voet zal zetten als het nodig is.”

Mohammed Ouahbi, trainer van de U21

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier