Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Beveren begint aan de terugronde met een nieuwe doublure voor Barry Boubacar Copa : de twintigjarige Canadees Robert Giacomi. De ex-speler van het Canadese Markham Lightning werd in 2004 getransfereerd naar Glasgow Rangers, dat hem van september tot december 2005 even uitleende aan derdeklasser Stirling Albion. In de oefenwedstrijd tegen Vrasene slikte Giacomi meteen drie doelpunten, waarvan twee uit vrije trap. Een echt solide indruk maakte de stevig opgeschoten doelman op de meegereisde supporters niet. Commentaar achteraf : moest Davino Verhulst dáárvoor wijken ?

Keeperstrainer René Cool vindt het nog veel te vroeg om de Canadees al definitief te beoordelen, pas in april wordt beslist of Giacomi een verlenging van zijn contract, dat nu loopt tot het einde van dit seizoen, zal krijgen. Cool : “Het gaat op dit moment nog met ups en downs voor die jongen. Hij komt uit een stille periode, stond zes maanden of zo amper in een match onder de lat en heeft dus veel bij te werken. Zijn eerste wedstrijd vond ik goed, daarin toonde hij veel uitstraling, in zijn tweede wedstrijd bij de invallers liep een aantal dingen verkeerd. Maar goed, hoe zou jij presteren als ze je bij wijze van spreken recht van het vliegtuig onder de lat droppen ?”

Cool heeft er vertrouwen in. “Mijn eerste gedacht was : hij heeft de leeftijd én de lengte, daar valt weer een keeper voor Beveren van te maken. Van te maken, zo’n jongen zal er niet direct staan.” Amerikanen als Tim Howard, Kasey Keller of Brad Friedel, allemaal doelmannen die in de Premier League speelden of nog spelen, haalden hun gewenning met balspelen als baseball of basketbal aan als voordeel op Europese doelmannen. Is dat bij een Canadees als Giacomi ook het geval ? Cool : “Geen flauw idee. Ik vind wel dat je aan hem merkt dat hij gevormd werd in Schotland, in het Britse voetbal. Hij is veel krachtiger dan doelmannen hier, veel ruwer. Hij gebruikt meer zijn lichaam, maar heeft iets minder techniek. Op training valt hij me enorm mee, door zijn inzet, zijn positieve instelling. De man kan een tegenvaller overwinnen. Ik heb hier nooit met Graham Stack gewerkt, die ook in Engeland was gevormd, maar ik zag wel wedstrijden van Stack en er zijn parallellen, ja. Al had Stack toch meer ervaring, hij was ouder toen Arsenal hem aan Beveren uitleende, en had nog een andere uitstraling. Stack was een gangmaker in de kleedkamer, dat is deze jongen niet.”

Kortom, Copa hoeft niet bang te zijn voor de nieuwe concurrent. De Ivoriaan boekt volgens Cool trouwens ook vooruitgang. Cool : “En het kan nog beter. Copa heeft talent, reflexen en sprongkracht, wat we de voorbije maanden probeerden, was om dat niet alleen op ballen in zijn buurt te laten renderen, maar ook op ballen in de breedte, verder weg van hem. Ballen vlakbij de paal. Hij pikt dat goed op, al zeker vijftig tot zestig procent winst hebben we daar gemaakt. Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar hij werd dit najaar opnieuw eerste doelman van Ivoorkust.” Overigens moet Copa rond deze tijd de club laten weten of hij ingaat op het contractvoorstel dat hem voor Nieuwjaar werd gedaan.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier