KV Mechelen kan vanavond al zeker zijn van groepswinst in poule A van play-off 2. Toch kijkt trainer Peter Maes met enige argwaan naar de nabije toekomst. “De komende maanden zal blijken in welke mate mijn groep wordt uitgedund”, zegt hij. Verscheidene spelers, onder wie Koen Persoons en Jonas Ivens, wachten in de aanloop naar hun laatste contractjaar nog even om een contractverlenging te ondertekenen. Jongens zoals Aloys Nong en Joachim Mununga staan in de belangstelling van andere clubs. “We hebben dit seizoen op het sportieve vlak weer een groei van tien procent,” aldus Maes, “die wil ik volgend seizoen opnieuw. Maar zoiets kost inspanningen en ik weet niet of die kunnen gebeuren, want er is iets anders wat gaat spelen: het nieuwe stadion. Het is duidelijk dat er op dit moment geen geld wordt uitgetrokken om de kern beter te maken. Daar heb ik het weleens moeilijk mee.”

KV Mechelen strikte vorige week wel Jonathan Wilmet. De rechterflankspeler van STVV tekende bij Malinwa een driejarig contract. Maes zegt: “Opportuniteiten, zoals Wilmet er een was, zijn belangrijk voor deze club. Zo lieten we er dit seizoen al verscheidene liggen, onder andere door de beleidsregel die zegt dat er eerst een verkoop moet zijn vooraleer we iemand binnenhalen. Daarom vraag ik: op welke manier gaan we voort? Bouwen we af om later weer te groeien of bouwen we verder? Als we niet meer investeren in de toekomst, gaan we naar een ander soort voetballers, zij die er onmiddellijk moeten staan. Ik denk niet dat ons beleid in die richting mag evolueren.”

Maes probeert zowel zijn zaak te verdedigen als mee te denken met de club. “Er wacht ons nu een serieuze evenwichtsoefening. Je hebt in de club verschillende belangen. De mensen die met het stadion bezig zijn, komen op voor hun project. Dat is goed. Maar we moeten wel naar elkaar toe groeien. De conversaties zijn er, maar de materie ligt gevoelig, omdat er nu voor het nieuwe stadion bepaalde middelen voorzien moeten worden. Dat zou eigenlijk niet mogen wegen op het sportieve, maar ik ben bang dat dat wel zo zal zijn.” In het verleden werden bij een paar uitgaande transfers de op een sportieve manier gecreëerde meerinkomsten ook al voorbehouden voor het stadionproject.

Maes besluit: “Als de planning zegt dat een nieuw stadion er over vijf jaar staat, dan is de overbrugging enorm lang. In die periode moet je een sportieve boost blijven creëren, anders ben je niks met een nieuw stadion.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Er wordt geen geld uitgetrokken om de kern beter te maken.’

Peter Maes