Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Na Lance Davids (Ajax Cape Town) en Daylon Claasen (Ajax Amsterdam) heeft Lierse SK vorige week nog een derde Zuid-Afrikaan aangetrokken. Siboniso Gaxa is een 26-jarige rechtsachter die – in tegenstelling tot Davids – basisspeler was tijdens het voorbije WK in zijn thuisland. Net als zijn twee landgenoten kwam hij in België terecht via de Zuid-Afrikaanse spelersmakelaar Rob Moore. “Nadat Davids had getekend,” zegt Moore, “kwamen de mensen van Lierse naar Zuid-Afrika. Dat was in de eerste week van het WK. Toen al wilden ze Gaxa, maar hun offer werd afgewezen en ze haalden een jongen uit Nederland (Kris De Wree, nvdr). Toen die zijn arm brak, kwamen ze opnieuw bij Gaxa uit.”

Dat het de eerste keer niet tot een transfer kwam, was omdat Gaxa’s club Mamelodi Sundowns het bod van Lierse van 4 miljoen rand (ongeveer 430.000 euro) afwees. Volgens Moore hebben Zuid-Afrikaanse clubs geen idee van de bedragen die omgaan op de internationale spelersmarkt. Hun vraagprijzen zijn vaak onrealistisch. “De naïviteit en onervarenheid zijn groot. Doordat de schijnwerpers een zomer lang op Zuid-Afrika gericht hebben gestaan, als organisator van het WK, krijgen Zuid-Afrikaanse spelers nu aandacht die ze nooit eerder hadden. Lance Davids was een ander verhaal. Hij tekende al vóór het WK, maar speelde eerder voor München 1860 en Djurgårdens IF en had dus ervaring in Europa.”

Gaxa onderging ook medische en condi-tionele tests bij AA Gent, maar dat wilde hem eerst op proef nemen alvorens te beslissen. Moore: “Dat doe je niet met iemand die basisspeler was op het WK. Je kunt hem niet op dezelfde manier behandelen als een Claasen. Die komt pas kijken, speelde twee jaar in het tweede van Ajax Amsterdam en is nog jong. Dan is het normaal dat je hem eerst een week laat meetrainen.”

De 47-jarige Moore is een van Zuid-Afrika’s bekendste makelaars. Hij begon zijn carrière als freelancesportjournalist en werd later uitgever van verscheidene mannenbladen, een sportfotoagentschap en tv-producties. Vervolgens werd hij eigenaar van Seven Stars, een voetbalclub in Kaapstad. In 1999 lag hij mee aan de basis van de fusie met Cape Town Spurs, die uitmondde in Ajax Cape Town, genoemd naar het Nederlandse Ajax dat zich als eerste Europese topclub inkocht bij een club op een ander continent. De fusie ging gepaard met de grootste transferdeal ooit gesloten in het Zuid-Afrikaanse voetbal: die van Benni McCarthy van Seven Stars naar Ajax Amsterdam.

Moore verkocht zijn aandelen en verhuisde in 2002 met zijn gezin naar Barcelona. Vandaar leidt hij nu zijn kantoor Extra Time, dat behalve McCarthy Steven Pienaar, Aaron Mokoena en Elrio van Heerden tot zijn bekendste klanten mag rekenen. Zijn contact met Lierse heeft een emotionele reden, zegt hij. “Lierse is een club met een visie. Het weet waar het naartoe wil en doet wat nodig is om daar te raken. Daar kan ik mij mee identificeren omdat ik het zelf ook allemaal heb gedaan. Het eerste jaar na een promotie is altijd moeilijk. Met Seven Stars stonden we als nieuwkomer ooit vijftien wedstrijden onderin, maar eindigden nog als vijfde. Dat was met Bruce Grobbelaar als coach.”

Moore zegt het grootste respect te hebben voor het project van Maged Samy. “Wij zijn onder de indruk. Het is hun bedoeling om jonge Belgische spelers op te leiden en een podium te geven. Uit ervaring weet ik dat je dit niet in één dag realiseert. Een huis bouw je ook steen voor steen. Ondertussen moet de club wel trachten te overleven in de eerste klasse. Dan moet je de eerste paar jaar ook buiten je eigen tuin gaan kijken, want je kunt als pas gepromoveerde club het risico niet nemen om meteen weer te zakken. Lierse heeft een project waar ik achter sta. Niet zomaar, maar met mijn hart.”

JAN HAUSPIE

‘Lierse is een club met een visie waarmee ik me kan identificeren.’ Rob Moore

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier