AFGELOPEN WEEK STELDE LIERSEVOORZITTER MAGED SAMY MET TOMASZ RADZINSKI EEN NIEUWE TECHNISCH DIRECTEUR AAN EN MET WALTER GROOTAERS EEN NIEUWE ONDERVOORZITTER. NU NOG EEN NIEUWE TRAINER EN LIERSE KAN WEER HERBEGINNEN.

Waarom denkt u dat Tomasz Radzinski een goeie technisch directeur zal zijn voor Lierse?

Maged Samy: “Hij was twee jaar geleden al mijn keuze toen hij nog voor ons voetbalde, maar toen voelde hij zich nog goed genoeg om door te gaan als speler. Tomasz krijgt niet alleen respect als voetballer, maar ook als mens. Met ons jeugdprogramma verwachten we veel van de aankomende toptalenten van de academie. Om die spelers de komende jaren in het buitenland te promoten, hebben we iemand als Tomasz nodig.”

Waarom duurden de besprekingen twee maanden?

“Soms heb je eerst tijd nodig om je huis op te ruimen.”

Dan hebt u mensen moeten wegsturen die u wel eerst zelf had aangesteld.

“Niet al mijn keuzes waren de juiste.”

U bent een man die graag alles zelf beslist. Was u dan niet beter af met een technisch directeur die uitvoert wat u wilt in plaats van met een persoonlijkheid als Radzinski met wie het wel eens kan gaan botsen?

“Het klopt niet dat ik niet naar anderen kan luisteren, ik verkies te werken met mensen die me zeggen wat ze denken, niet met mensen die me slaafs gelijk geven.”

Wanneer kiest u een nieuwe trainer?

“Ik wilde wachten tot Tomasz aan boord was. Hij kwam met een naam die ook op mijn verlanglijst stond. Voor die man gaan we, de nieuwe trainer moet bekend zijn wanneer play-off 2 afloopt.”

Het is Hein Vanhaezebrouck?

“Nee. Hein stond ook op mijn lijst, ik vind hem een van de beste Belgische trainers in die vijf jaar dat ik in België ben. Toen ik net aankwam, speelde Kortrijk met ons in tweede klasse. Hein heeft met Kortrijk altijd beter gepresteerd dan je voor mogelijk hield op basis van het beschikbare materiaal. Hij kan een team boven zijn mogelijkheden laten uitstijgen.”

Hebt u spijt dat u Hany Ramzy hebt gehaald?

“Nee, want hij slaagde in wat ik vroeg: in eerste blijven, ook al had ik betere resultaten verwacht. Ramzy had pech, net als Chris Janssens. Ik vond ook dat ze niet helemaal de kwaliteiten van hun spelers correct inschatten. Met wat meeval hadden we tussen plaats acht en twaalf kunnen eindigen.”

Klopt het dat u hebt aangedrongen om doelman Matz Sels een kans te geven, tegen het advies van de technische staf in?

“Dat klopt, zij wilden een meer ervaren, buitenlandse doelman.”

Welke fouten hebt u zelf gemaakt dit seizoen?

“Ik heb in mijn leven en sinds mijn komst bij Lierse al veel fouten gemaakt, maar dit seizoen zou ik niet weten wat ik verkeerd heb gedaan. Er was veel kritiek toen ik met Nieuwjaar zes Egyptische spelers haalde, maar Aboumosalam en Shebata hebben ons toch flink geholpen.”

Waarom wilde u Walter Grootaers als ondervoorzitter?

“Vanaf dag één toen ik hier kwam, heeft Walter altijd Lierse geholpen waar hij kon, vanaf de zijlijn. Nu hij niet meer zingt, heeft hij tijd. Walter heeft, net als Radzinski, al een naam. Zij hebben Lierse niet nodig om zich te profileren. Als je een onbekende neemt, zal hij de media gebruiken om zichzelf te promoten in plaats van Lierse.”

Wat is uw doel voor volgend seizoen?

“Omdat de spelers van de academie nog een jaar te jong zijn om ze al voluit in te zetten, moeten we volgend jaar nog een goeie ploeg maken die een rustig seizoen kan doormaken, met zo’n 25 spelers onder wie zes à zeven nieuwe.”

Na de winterstop zei u dat u geen transfersommen meer wilt betalen.

“Dat blijft zo. Dat wil niet zeggen dat je voor tweede keus gaat. Sommige spelers worden niet voldoende gerespecteerd bij hun club en kunnen elders openbloeien. Rachid Bourabia bijvoorbeeld, of Farag en Aboumosalam.”

Ooit was uw doel via Lierse jonge talenten te verkopen. Alleen voor Kawashima kreeg u al geld, straks misschien ook voor Dolly Menga als Torino de optie licht.

“Ook voor Milos Maric (naar Lokeren, nvdr) kregen we een transfersom, en voor Daylon Claasen waren we het met Everton eens over een aanzienlijke transfersom toen hij geblesseerd uitviel.”

Hebben de politieke ontwikkelingen in Egypte uw project met Lierse vertraagd?

“Helemaal niet. Wij zijn met Wadi Degla zelfs sterker dan voor de revolutie.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier