Thomas Bricmont

Marseille scoort al een hele tijd moeilijk.

Afgelopen zomer breidde Olympique Marseille zijn kern uit met kleppers zoals Fernando Morientes, Souleymane Diawara, Gabriel Heinze, StéphaneMbia en Lucho Gonzales, voor wie de Zuid-Franse club met 18 miljoen euro zelfs het hoogste transferbedrag ooit betaalde. Het was dan ook logisch dat ze werden gebombardeerd tot een stevige titelkandidaat. Temeer omdat iedereen het erover eens was dat de club als opvolger voor de bijzonder populaire coach Erik Gerets niemand beter had kunnen kiezen dan Didier Deschamps.

Halfverwege de competitie oogt de balans echter behoorlijk mager: een roemloze uitschakeling in de Champions League en een teleurstellende vierde plaats in de competitie, met al elf punten achterstand op regerend landskampioen Bordeaux, dat opnieuw het klassement aanvoert. Lucho Gonzales kon nooit voor de creatieve noot zorgen waarop zo was gerekend, al werd zijn voorbereiding afgeremd door een zware blessure. Mbia haalt lang niet het niveau van de vroegere aanvoerder Lorik Cana, terwijl Morientes de weg naar de goal niet meer lijkt te vinden. Van de nieuwkomers vallen eigenlijk enkel Diawara en Heinze niet tegen, al ontpoppen ze zich ook niet wekelijks tot echte uitblinkers. Dat het ook vooraan bij OM erg stroef loopt, is volgens de fans dan weer de schuld van Brandao. Ze nemen het de stevige Braziliaanse spits erg kwalijk dat hij kansen de nek blijft omwringen. Aanvoerder Mamadou Niang, die sinds begin december out is met een blessure, wordt gemist. De laatste twee weken kon OM niet scoren, drie van zijn laatste vier goals kwamen op naam van verdedigers.

Ondertussen liet de nieuwe voorzitter Jean-Claude Dassier weten dat hij de spelers – die normaal 2000 euro krijgen per zege – een driedubbele premie betaalde nadat ze in blessuretijd nog wonnen bij Lorient. Maar na de 0-2-nederlaag tegen Auxerre kondigde hij aan dat de premies worden bevroren als “het team in januari weer maar dat niveau zou halen.” Kortom, ook met de Parijzenaar Dassier aan het hoofd blijft het bij OM als vanouds rommelen.

Fernando (28), een van de sterkhouders op het middenveld van Bordeaux, zou op het punt staan in te gaan op de lokroep van Genoa. Afgelopen zomer legde het bestuur van Bordeaux een eerste bod van de Italianen naast zich neer, maar nu lijkt Genoa bereid om de transferprijs van 6 miljoen euro op te hoesten, die Bordeaux op het hoofd van de Braziliaanse international zette.

De uitslag van Auxerre op het veld van Amiens was bij het afsluiten van dit nummer nog niet bekend, maar voor het overige werd in de 32e finales van de Coupe de France de logica grotendeels gerespecteerd. Enkel Nice, dat werd uitgeschakeld door Thiers uit de CFA2 (te vergelijken met onze bevordering), moest de duimen leggen voor een kleinere ploeg. Door de sneeuw en de koude moesten negen wedstrijden worden uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum. Drie andere wedstrijden vinden komende zaterdag plaats.

Alessandro Faiolhe Amantino, de Braziliaan van Inter die beter bekend is onder zijn voetbalnaam Mancini, wordt in ruil voor 1,8 miljoen euro zes maanden uitgeleend aan Olympique Marseille. Met de overstap van de Zuid-Amerikaan, die vooral op de flanken voor diepgang moet kunnen zorgen, hoopt het bestuur van de Zuid-Franse club de fans opnieuw wat hoop te geven. Mancini kwam in Italië niet veel aan spelen toe, maar is in Frankrijk nog altijd bekend omwille van de legendarische wereldgoal die hij met AS Roma tegen Lyon maakte in de achtste finales van de Champions League in 2006.

Olivier Kapo (29), ooit een grote belofte, werd door het Engelse Wigan voor zes maanden uitgeleend aan Boulogne-sur-Mer. Na Auxerre, Juventus, Monaco, Levante, Birmingham en Wigan is de Noord-Franse club de zoveelste waar de spits het zal proberen waar te maken.

THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier