Ondanks de bekerwinst blijft het crisis bij Valencia.

Vorige woensdag won Valencia in het Vicente Calderónstadion in Madrid voor de zevende keer de Copa del Rey na een 3-1-zege tegen Getafe. FernandoMorientes scoorde de derde goal, maar dat was voor hem, noch voor zijn teamgenoten, reden om uitbundig te feesten. De bekerwinst is immers een magere troost in een annus horribilis, waarin het ernaar uitziet dat de club tot de laatste dag voor het behoud zal moeten strijden. Ook naast het veld zijn diepe wonden geslagen nadat de clubboegbeelden David Albelda, SantiagoCañizares en MiguelAngulo naar de C-kern werden verwezen. Albelda, die daardoor zijn plaats bij de nationale ploeg en zijn EK-deelname in het gedrang ziet komen, stapte zelfs naar de burgerlijke rechtbank met een klacht tegen clubvoorzitter Juan BautistaSoler, die zijn ontslag indiende. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, lekte nu ook uit dat de club gebukt gaat onder een schuldenlast van maar liefst 360 miljoen euro.

Wat de gemoederen echter het meest van al blijft verhitten, is het feit dat coach RonaldKoeman zo weinig populair is. Sinds de Nederlander in december overnam van QuiqueSánchezFlores, kon de Nederlander de zware kritiek nooit doen verstommen. Hij had misschien gelijk toen hij enkele van de belangrijkste spelers aan de kant schoof, maar de resultaten van het team konden dat nooit bevestigen. Na de competitienederlaag tien dagen geleden tegen Santander was het directiecomité van plan om Koeman te ontslaan en hem ad interim te vervangen door OscarFernández, de coach van het B-team. Voor de eigenlijke opvolging volgend seizoen circuleren de namen van Marcelino (Santander) en UnaiEmery (UD Almería).

Dat Koeman ook voor de bekerfinale nog in de dug-out mocht zitten, kan voor sommigen misschien verrassend zijn, maar het is niet onlogisch. De Nederlander verdient 1,8 miljoen euro per jaar en als zijn tot 2010 lopende contract vroegtijdig wordt ontbonden, is voorzien dat hij een gouden handdruk krijgt van 3 miljoen euro netto. Na de bekeroverwinning mag Koeman alvast tot eind dit seizoen blijven. Toch kan en mag hij ook verzachtende omstandigheden inroepen: zo kon de voor 20 miljoen euro aangetrokken Servische spits NikolaZigic mede als gevolg van verschillende spierletsels nooit zijn reputatie van gevaarlijke targetman bevestigen.

Alfredo Di Stefano is de beste speler die ooit voor Real Madrid speelde. Tot die conclusie komt een rondvraag waarbij in heel de wereld meer dan een miljoen fans van de club uit de Spaanse hoofdstad hun stem uitbrachten. De goaltjesdief uit de jaren vijftig kreeg 28.466 stemmen achter zijn naam. De clublegende ging Zinédine Zidane (28 344), Raúl en Roberto Carlos vooraf.

Zoals we eerder al hadden gemeld, speelt Ajaxverdediger John Heitinga (24) vanaf volgend seizoen voor Atlético Madrid. Dat betaalde 10 miljoen euro voor de Nederlandse international die al 33 selecties achter zijn naam heeft staan.

Ronaldinho kan bij Barcelona niet meer op de steun van veel mensen rekenen. Zo verklaarde ploeggenoot Xavi dat de Braziliaanse nummer 10 niet meer in de ploeg raakt door zijn vele nachtelijke uitstapjes, eerder dan dat het iets te maken heeft met zijn vermeende spierblessure. Dat was koren op de molen van de krant die het verhaal bracht dat Ronaldinho vaak de samba gaat dansen met een valse snor om niet te worden herkend en dat hij, als hij al op training verscheen, meestal niet in staat was om nog een stap te verzetten.

FC Sevilla neemt begin augustus samen met AC Milan en Chelsea deel aan het vierhoekstoernooi van Lokomotiv Moskou. Vorige zaterdag zag onze landgenoot Tom De Mul op de bank zijn maats thuis met 1-4 zwaar de boot ingaan tegen UD Almería.

José Ángel Moreno, de trainer van de B-ploeg, neemt bij Levante na het vertrek van de Italiaan Gianni De Biasi naar Torino tot het einde van het seizoen ook de A-kern onder zijn hoede.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier