Iñaki Saez leidt vanavond in Boedapest voor het eerst de Spaanse nationale ploeg.

IñakiSaez had eerder al aangekondigd dat hij heel wat wijzigingen zou doorvoeren in de selectie die vanavond in Boedapest Hongarije bekampt in een vriendschappelijke partij die kadert in het eerbetoon aan FerencPuskas. En hij heeft woord gehouden. De meest opvallende nieuwkomer is RaulBravo, de flankspeler van Real Madrid. Andere spelers die hun internationale vuurdoop krijgen zijn Orbaiz ( Bilbao); GarciaCalvo, (Atletico Madrid), Juanito, (Betis Sevilla) en Marchena (Valencia).

Iñaki Saez, is nog niet erg bekend bij het grote publiek, maar hij was trainer van de nationale jeugdploegen die de jongste jaren de ene trofee na de andere wonnen : het WK voor -20-jarigen in 1999, het EK voor -21-jarigen in 1998, de zilveren medaille op de Olympische spelen van Sydney, de bronzen medaille op het EK voor -18-jarigen in 1997 en 2001 en op het EK voor -21-jarigen in 2000. Zoals uit zijn voornaam blijkt is Saez van Baskische origine. De weg die hij op sportief vlak heeft afgelegd doet terugdenken aan de carrière van een andere Baskische ex-bondscoach, JavierClemente. Saez debuteerde bij Baracaldo, waarna hij naar Athletic Bilbao verhuisde. Met Bilbao won hij twee keer de Spaanse beker (1969 en 1973) en werd hij Spaanse vice-kampioen in 1970. Hij verzamelde ook drie selecties bij de Spaanse nationale A-ploeg.

Hij kreeg na het WK de taak om JoséAntonio Camacho op te volgen en ziet dat uitermate goed zitten. “Dat ik veel van de huidige vedetten goed heb gekend toen ze nog in de vertegenwoordigende jeugdelftallen speelden”, zegt hij, “lijkt mij een niet onbelangrijk voordeel.”

Iñaki Saez heeft niet hetzelfde charisma als sommige coaches die de media feilloos weten te bespelen, maar hij maakt zich daar niet druk om. “Vorig jaar kreeg ik van de UEFA een onderscheiding omdat ik als trainer de jongste tien jaar constant voor een zelfde lijn kies en probeer zoveel mogelijk jongeren ervaring te laten opdoen. Ik vind dat een heel mooie erkenning.”

In Spanje weekte de benoeming van Saez tot bondscoach weinig enthousiasme los. “Het is dan ook geen revolutie, want ik ben gewoon een man van het huis. Over het algemeen kan ik trouwens zeggen dat ik mijn werkgevers altijd erg lang trouw ben. Ik speelde bij Athletic Bilbao en werkte nadien 18 jaar als trainer voor die club. Mijn doelstelling is altijd om te beantwoorden aan de doelstellingen die mijn werkgever heeft. Ik zal deze manier van werken, die ik ook bij de Bond gebruikte, nu ook toepassen voor de nationale A-ploeg.” (DDv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier