KV Kortrijk onderging alweer ingrijpende veranderingen. Nadat vorig seizoen al vijf spelers vertrokken van de basisploeg die in 2015 play-off 1 speelde, vertrokken er nu weer vier: doelman Keet en de verdedigers Tomasevic (links), Chanot (centraal) en Marusic (rechts). Lentz (doelman) en Lallemand (spits) werden uitgeleend; van Pillot (doelman), Claeys (verdediger) en Olaitan (spits) werd het aflopende contract niet vernieuwd. Geen van hen speelde vorig seizoen een belangrijke rol. Voor Boyer (verdediger), Attobrah (middenvelder) en Kis (spits) zoeken hun zaakwaarnemers een nieuwe club. Mochten ook zij KVK verlaten, wat de bedoeling is, dan zou dat betekenen dat deze zomer behalve een derde van de basisploeg ook ongeveer de helft van de A-kern (twaalf spelers) weg is.

Tot nu toe kamen er zeven spelers bij: Kaminski (doelman), Barbaric (centrale verdediger), Métanire (rechtsachter), De Smul en Joãozinho (beiden linksachter), Ouali (linksbuiten) en Saadi (spits). Ook de technische staf wijzigt alweer. Met T1 Patrick De Wilde werd de overeenkomst beëindigd. Conditietrainer Eric Dehaeseleer vertrok zelf. Beide functies waren bij het afsluiten van dit magazine nog niet opnieuw ingevuld. Karim Belhocine, die reglementair nog niet in aanmerking komt om hoofdtrainer te worden, tekende voor drie jaar als sportief directeur voetbalzaken en functioneert momenteel als T1 ad interim.

VERDEDIGING

In doel vertrok met Keet een talentrijke keeper die de voorbije jaren van zijn coaches wel eens het verwijt kreeg de topsportmentaliteit te missen. In play-off 2 kreeg Sifakis zijn kans en hij deed het niet slecht. Met Kaminski werd voor een jongere, Belgische doelman met toch ook al internationale ervaring gekozen.

In de verdediging moet KVK met de drie internationals Marusic, Chanot en Tomasevic drie van de vier basisspelers vervangen. Métanire (rechts) is atletisch, Joãozinho (links) technisch. Net als Barbaric (centraal) zijn het jongens van 26 à 27 jaar die al wat meemaakten. Gigot, revelatie van vorig seizoen, is een zekerheid. Hun doublures zijn (rechts) Van Loo, momenteel niet fit; (centraal) aanvoerder Pavlovic (35 jaar); en (links) De Smul (19 jaar). Boyer kon vorig seizoen op links noch centraal overtuigen.

MIDDENVELD

Op het middenveld verandert er weinig. Viceaanvoerder De Mets haalt na zijn knieblessure wel de competitiestart niet. Rolland zakt daarom van 10 naast Verstraete voor de verdediging. Ook Van Eenoo, groot loopvermogen en prima linker, is er inzetbaar. Sarr is er vooral kopbalsterk. Op de offensieve posities achter de diepe spits beschikt KVK over veel vaardige voetballers: De Smet, Kage, Mercier, Van Eenoo, Ouali en D’haene.

AANVAL

De Griekse reus Papazoglou, scherper dan vorig seizoen, zou intussen aangepast moeten zijn aan het Belgische voetbal. Kis was toen zijn vervanger, maar hij is meer een schaduwspits: weet de goal staan, maar is niet explosief en ook geen targetspits. Met Saadi, ter beschikking gesteld door Cardiff City, kwam de noodzakelijke explosieve spits erbij. Maar sinds zijn kruisbandletsel van anderhalf jaar geleden presteerde de gewezen Franse jeugdinternational weinig of niets meer. Hij kampt ook nog met overgewicht.

CONCLUSIE

Van de verdediging die vorig seizoen op vier ploegen na het minste aantal goals van de reguliere competitie incasseerde, schiet alleen nog Gigot over. In de voorbereiding bleek de vernieuwde laatste lijn nog niet even solide. Hoe hoog KVK in de middenmoot zal eindigen, zal grotendeels afhangen van zijn defensieve weerbaarheid. Bovendien zorgden de vertrokken verdedigers Marusic, Chanot en Tomasevic toen samen ook voor 12 van de amper 31 gemaakte doelpunten – alleen STVV scoorde nog minder. Het probleem vorig seizoen was soms ook dat van de vier offensieve spelers niemand de bal in de diepte vroeg. Met Ouali en Saadi zijn er snellere spelers gehaald om meer diepgang in het spel te kunnen krijgen. Van het basisteam dat in 2015 play-off 1 speelde, schiet intussen nauwelijks nog iemand over. Het houdt een risico in.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier