Een KVK-abonnement biedt meer dan ooit zekerheid op verandering.

KV Kortrijk is alweer opvallend actief op de transfermarkt. Na Tomislav Barbaric (FK Sarajevo), Thomas Kaminski (Anderlecht), Lennert De Smul (Club Brugge), Idir Ouali (SC Paderborn 07) en Joãozinho (SC Braga) kwam daar vorige week Idriss Saadi (Cardiff City) bij. Deze week wordt ook nog de komst van een nieuwe rechtsachter verwacht. Dat zal dan al de zevende aanwinst zijn.

Van het basiselftal dat een goed jaar geleden play-off 1 speelde, schiet er nog maar weinig over. Na het vertrek van Ivan Santini (Standard), Teddy Chevalier (Caykur Rizespor), Thomas Matton (AA Gent) en Brecht Capon (KV Oostende) vorige zomer, en dat van Benoît Poulain (Club Brugge) vorige winter, vertrokken nu ook Zarko Tomasevic (KV Oostende), Darren Keet (transfervrij en niet tot een nieuw financieel akkoord gekomen) en Adam Marusic (KV Oostende).

Met Kaminski lijkt in doel Keet volwaardig vervangen. Voor de vervangers van linksachter Tomasevic (Joãozinho en De Smul) en van rechtsachter Marusic ligt de lat heel hoog, want de twee Montenegrijnse internationals waren dominante backs. Voorin kwamen er met Ouali (flank) en Saadi (spits) twee snelle jongens bij. Dat was noodzakelijk. Sinds Marusic back was geworden, miste KVK op de offensieve posities spelers met diepgang. Uitkijken wordt het vooral welk niveau Saadi haalt. Sinds zijn kruisbandletsel aan de lin- kerknie op 24 januari 2015 presteerde de gewezen Franse jeugdinternational, bijgenaamd Le Taureau (de Stier), weinig of niets meer.

Het is niet uitgesloten dat ook nog Gertjan De Mets en Maxime Chanot vertrekken. Voor Tomislav Kis, Fabien Boyer en Abraham Asiedu Attobrah zoeken hun respectievelijke makelaars een nieuwe club. Derde keeper Gilles Lentz wordt een seizoen ter beschikking gesteld van Cercle Brugge. Voor zijn vervanging wordt gekozen tussen de beloftekeepers Arne Galens en Mickey Seys.

Ook de technische staf zal alweer veranderingen ondergaan. Sinds het vertrek van de volledige staf naar KV Oostende vorige zomer zal KV Kortrijk straks al aan zijn vierde hoofdtrainer toe zijn – evenveel als in de tien jaar daarvoor. Vorig seizoen waren het er drie: Johan Walem, Karim Belhocine en Patrick De Wilde.

De Wilde tekende op 1 april een contract tot 1 juli 2017, maar na drie maanden nam de club al afscheid van hem. Hij botste met Belhocine, die geen T1 kon blijven omdat hij nog niet over het vereiste UEFA Pro Licence-diploma beschikt en door de club tot sportief directeur voetbalzaken werd benoemd. Belhocine mag nu zelf op zoek naar een T1 met wie hij wel in vertrouwen kan samenwerken. Daar hoeft zelfs geen haast bij te zijn: zoals na het ontslag van Walem krijgt KVK reglementair 60 dagen de tijd om een nieuwe T1 met een UEFA Pro-diploma aan te stellen. Belhocine kan in die overgangsperiode weer als interim-T1 fungeren.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier